Efectele muncii la distanță: Unii angajați nu mai disting între orele de lucru și timpul liber
Văzută inițial ca un beneficiu neașteptat, telemunca se dovedește a fi în multe cazuri sursă de stres suplimentar. Mulți angajați nu mai știu cum să facă diferența între orele pe care ar trebui să le petreacă muncind și cele libere. Specialiștii vin cu recomandări pentru ca lucrurile să fie păstrate într-un echilibru.
Potrivit TVR, unele companii, tocmai pentru a-și proteja angajații care lucrează de acasă, derulează programe care vin în sprijinul acestora.
Un raport recent al Agenției Europene privind Securitatea în Muncă arată că telemunca a expus salariații la afecțiuni fizice, dar și psihice din cauza izolării și conflictului dintre viața personală și cea profesională.
Telemunca înseamnă în multe situații muncă peste program, ore suplimentare neplătite și muncă la ore neregulate, pentru a face față activităților sau pentru a arăta angajatorilor disponibilitatea. Acest comportament, spun specialiștii, poate avea consecințe asupra sănătății.
Același raport vine și cu soluții pentru ca telemunca să fie mai bine reglementată pe viitor, mai ales că va fi cea mai răspândită formă de lucru char și după pandemie.
Printre recomandări se numără dezvoltarea de strategii de prevenție și politici mai clare ale companiilor pentru acest fel de funcționare a angajaților.