Închide

Emiratele Arabe Unite schimbă foaia și propun o relaxare fără precedent a legii islamice

Avatar
dubai, desert, burj kalifa

Fotografie de BS1920 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Emiratele Arabe Unite au anunțat astăzi o revizuire majoră a legilor islamice ale țării sub aspectul comportamentului și libertăților individuale ale persoanelor, permițând cuplurilor necăsătorite să locuiască împreună, relaxând restricțiile de alcool și punând sub incidența legii așa-numitele ”infracțiuni din onoare”, anunță Associated Press.

Creşterea gradului de libertate a persoanei reflectă profilul în schimbare al unei țări care a încercat să se prezinte întregii lumi drept o destinație occidentalizată pentru turiști, oameni de afaceri și companii, în ciuda codului său juridic islamic, din cauza căruia mulți turiști și rezidenți de origine străină au avut probleme legale, stârnind indignare și scandaluri în țările lor de origine.

Reformele vizează creșterea poziției economice și sociale a țării și ”consolidarea principiilor de toleranță ale Emiratelor Arabe Unite”, a raportat agenția de știri oficială din Emirate, WAM.

Anunțul urmează unui acord istoric intermediat de SUA pentru normalizarea relațiilor dintre EAU și Israel, care se așteaptă să aducă un aflux de turiști și investiții israeliene.

Schimbările reflectă, de asemenea, eforturile conducătorilor Emiratelor de a ține pasul cu o societate care se schimbă rapid, în special în privința vieții personale a oamenilor.

”Sunt extrem de fericit pentru aceste noi legi, progresiste și proactive”, a spus regizorul Abdallah Al Kaabi, a cărui artă a abordat subiecte tabu, până acum, precum iubirea homosexuală și identitatea de gen. ”2020 a fost un an greu, dar care a transformat enorm țara”, a adăugat el.

Ce se schimbă?

Modificările includ decriminalizarea consumului de alcool, a deținerii și vânzării de băuturi alcoolice către toate persoanele de 21 de ani și peste. Presa din Emirate anunță că decretele guvernamentale vor intra în vigoare de îndată.

Deși băuturile alcoolice din toate categoriile sunt disponibile pe scară largă în luxoasele baruri și cluburi din orașele de pe coasta Emiratelor Arabe Unite, anterior era nevoie de o licență emisă de guvern pentru a cumpăra, transporta sau deține alcool la domiciliu. Unor categorii de localnici nu le erau emise astfel de licențe, însă acum, după ce s-a abrogat această regulă, orice locuitor al țării are dreptul legal să consume, să cumpere și să dețină băuturi alcoolice.

Un alt amendament permite ”coabitarea cuplurilor necăsătorite”, care a fost mult timp o infracțiune în EAU. Totuși, autoritățile, în special cele din Dubai, recunoscut drept emiratul cu vederile cele mai liberale, au ignorat infracțiunea când a fost vorba despre străini.

Tentativa de sinucidere, interzisă de legea islamică, ar fi, de asemenea, dezincriminată, a anunțat presa locală.

Pentru ”o protecție suplimentară a drepturilor femeilor”, guvernul a decis, de asemenea, să renunțe la prevederile legale care dezincriminează ”infracțiunile din onoare”, un obicei tribal criticat pe scară largă, în care o rudă de sex masculin scapă de răspunderea penală pentru agresarea unei femei care și-a ”dezonorat familia”.

Într-o țară în care expații sunt de aproape 9 ori mai mulți decât localnicii, modificările vor permite străinilor să evite instanțele islamice Sharia pe teme de drept civil, precum căsătoria, divorțul și moștenirea.

Valorile tradiționale islamice rămân puternice în federația celor șapte emirate din Deșertul Arabiei. Decretul guvernamental nu menționează nimic despre alte comportamente considerate jignitoare pentru obiceiurile locale, care au creat străinilor destule probleme cu legea în trecut, cum ar fi comportamentul homosexual, cross-dressing-ul (purtarea de îmbrăcăminte asociate, în general, cu sexul opus) sau manifestările publice de afecțiune.

scroll to top