Închide

Emisiile globale de gaze cu efect de seră au atins cel mai înalt nivel din toate timpurile

Avatar
industry, sunrise, air

Fotografie de SD-Pictures pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record, amenințând să împingă lumea la niveluri de încălzire globală “fără precedent”, au avertizat oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Potrivit unui studiu publicat joi în revista Earth System Science Data, lumea își epuizează rapid “bugetul de carbon”, adică cantitatea de dioxid de carbon care poate fi deversată în atmosferă pentru a nu depăși pragul vital de 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale.

În prezent, pot fi emise doar aproximativ 250 de miliarde de tone de dioxid de carbon pentru a evita acumularea de CO2 în atmosferă, care ar duce la creșterea temperaturilor cu 1,5C. Această cantitate a scăzut de la 500 de miliarde de tone în urmă cu doar câțiva ani, iar la ratele anuale actuale ale emisiilor de gaze cu efect de seră, de aproximativ 54 de miliarde de tone pe an în ultimul deceniu, aceasta s-ar epuiza cu mult înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Profesorul Piers Forster, directorul Centrului Priestley pentru viitorul climei de la Universitatea din Leeds și autorul principal al lucrării, a declarat: “Acesta este un deceniu critic pentru schimbările climatice. Deciziile luate acum vor avea un impact asupra nivelului de creștere a temperaturilor și asupra gradului și severității impactului pe care îl vom avea ca urmare”.

El a spus că rata de creștere anuală a emisiilor a încetinit, dar că sunt necesare acțiuni mult mai puternice.

“Trebuie să schimbăm politica și abordările în lumina celor mai recente dovezi privind starea sistemului climatic. Timpul nu mai este de partea noastră”, a spus el.

Guvernele se întâlnesc la Bonn pentru a pregăti un summit major al ONU privind clima, COP28, care va avea loc în noiembrie în Emiratele Arabe Unite. COP28 este văzută ca fiind una dintre ultimele oportunități pentru ca lumea să se pună pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris din 2015 privind clima și pentru a se menține în limita a 1,5C.

Sultanul Al Jaber, președintele desemnat al COP28, va sosi joi la Bonn, fiind presat să elaboreze un plan pentru discuții care să realizeze “corecția de curs” pe care a solicitat-o. În timp ce conduce discuțiile, Al Jaber și-a păstrat rolul de șef al companiei petroliere naționale din EAU, Adnoc, care intenționează să își mărească capacitatea de producție de petrol și gaze.

Al Jaber a declarat anterior pentru The Guardian că rolul său dublu este un avantaj pentru discuții, deoarece va aduce o “mentalitate de afaceri” și va galvaniza sectorul privat. Personalități importante din cadrul negocierilor, inclusiv John Kerry din partea SUA și Frans Timmermans din partea UE, l-au lăudat. Cu toate acestea, militanții nu sunt convinși și au planificat un protest la Bonn joi împotriva conflictului de interese perceput în rolul lui Al Jaber.

La COP28, națiunile vor efectua un “bilanț global” pentru prima dată de la semnarea acordului de la Paris în 2015, pentru a evalua dacă sunt pe drumul cel bun pentru a-și îndeplini angajamentele de reducere a emisiilor.

Acest bilanț va arăta probabil că lumea este departe de a fi pe drumul cel bun, după cum arată și documentul publicat joi. Emisiile de gaze cu efect de seră au continuat să crească, în pofida unei scăderi puternice în 2020, când în multe țări erau în vigoare măsuri de blocare a COVID-19.

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice a calculat în 2018 că lumea trebuie să reducă aproape la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2010, pentru a nu depăși pragul de 1,5C și pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050. Dar acest calcul s-a bazat pe ipoteza că lumea va reduce emisiile cu aproximativ 7 % pe an în anii 2020.

Întrucât emisiile au continuat să crească, rata anuală de scădere a emisiilor va trebui acum să fie mult mai abruptă pentru a se menține în limita de 1,5C.

Joeri Rogelj, co-autor al noii lucrări și profesor de științe climatice la Imperial College London, a declarat pentru The Guardian: “Anii în care emisiile au continuat să fie ridicate, pe măsură ce se actualizează bugetul de carbon rămas, înseamnă că până acum ar trebui să facem mai mult. Asta înseamnă fie să devansăm data obiectivului global de zero emisii nete de CO2 de la aproximativ 2050 la aproximativ 2035, fie să reducem mult mai mult până în 2030.”

La începutul acestui an, Agenția Internațională a Energiei a constatat că emisiile provenite din energie – cea mai mare sursă de emisii – dădeau semne că au atins un plafon. Însă doar 18 țări au înregistrat scăderi susținute ale emisiilor.

Majid Al Suwaidi, directorul general al COP28 și unul dintre principalii consilieri ai lui Al Jaber, a declarat pentru The Guardian că Emiratele Arabe Unite nu vor folosi bilanțul global pentru a numi și rușina națiunile care nu și-au respectat angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris sau care nu reușesc să reducă emisiile suficient de repede.

“Schimbările climatice sunt unul dintre acele lucruri în care suntem cu toții interconectați”, a spus el. “Nu putem rezolva problema în mod individual. Trebuie să o rezolvăm ca un colectiv. Asta este ceea ce o face dificilă. Și astfel, nu există un simplu băiat rău, băiat bun în această discuție. Toată lumea are soluțiile sale. Toată lumea are ideile sale. Și dacă putem aduna oamenii în jurul acestor soluții comune și putem conduce agenda în acest sens, acesta devine un moment cu adevărat puternic. Și asta este ceea ce încercăm să realizăm la COP28.”

scroll to top