Închide

Eni va plăti 545 milioane de dolari pentru 20% din cel mai mare parc eolian offshore din lume

Avatar
nature, windmills, netherlands

Fotografie de Ben_Kerckx pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Compania energetică italiană Eni SpA a anunţat că va plăti 545 milioane de dolari pentru a achiziţiona o participaţie de 20% în proiectul Dogger Bank, care, la finalizare, va fi cel mai mare parc eolian offshore din lume, scrie AGERPRES.

Eni vrea astfel să obţină expertiză în sectorul energiei eoliene offshore şi să-şi reducă cu 80% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050.

Eni a cumpărat 10% din proiect de la compania britanică de utilităţi SSE şi 10% de la grupul petrolier norvegian Equinor. După finalizarea tranzacţiei, la începutul anului viitor, SSE şi Equinor vor deţine fiecare 40% în proiectul Dogger Bank iar Eni restul de 20%.

Realizarea proiectului Dogger Bank din largul coastei de nord-est a Angliei, a cărui finalizare este prevăzută pentru anul 2026, va ajuta companiile să-şi îndeplinească obiectivele climatice.

Marea Britanie este deja cea mai mare piaţă globală pentru energia eoliană offshore şi până în 2030 vrea să ajungă la o capacitate de 40 GW, de la 10 GW în prezent.

Luna trecută, SSE şi Equinor au anunţat că investesc şase miliarde de lire sterline (8,03 miliarde de dolari) pentru a construi primele două etape ale proiectului Dogger Bank.

Realizarea proiectului, a cărui finalizare este prevăzută pentru anul 2026, va ajuta cele două companii să-şi îndeplinească obiectivele climatice, au informat joi SSE şi Equinor.

Prima etapă a proiectului ar urma să-şi înceapă operaţiunile în 2023, iar a doua aproximativ peste un an. Fiecare etapă va genera aproximativ 6 TWh de electricitate anual. A treia etapă ar urma să fie finalizată până în 2026. Până atunci, Dogger Bank va produce suficientă electricitate pentru aprovizionarea cu energie electrică a unui număr de şase milioane de locuinţe în fiecare an, au informat SSE şi Equinor.

scroll to top