Închide

Erdogan își menține poziția: Nu permitem țărilor care sprijină terorismul să intre în NATO

Avatar
erdogan, turkey, democracy

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că discuțiile cu Finlanda și Suedia cu privire la aderarea lor la NATO nu au fost la „nivelul așteptat”, iar Ankara nu poate spune da țărilor care „sprijină terorismul”, a informat duminică postul de stat TRT Haber, potrivit Reuters.

Turcia s-a opus aderării Suediei și Finlandei la alianța de apărare occidentală, susținând un acord care ar permite o extindere istorică după invazia Ucrainei de către Rusia. Ultimele comentarii ale lui Erdogan au indicat că opoziția sa continuă.

„Atâta timp cât Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță nu putem spune „da” țărilor care susțin intrarea terorismului în NATO”, a spus el reporterilor la întoarcerea sa dintr-o călătorie în Azerbaidjan.

Două surse au declarat anterior pentru Reuters că discuțiile de miercuri cu delegațiile finlandeze și suedeze au înregistrat puține progrese și că nu este clar când vor avea loc discuții suplimentare. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a NATO.

Turcia a contestat ofertele Suediei și Finlandei pe motiv că țările adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și altele pe care le consideră teroriști și pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019.

“Nu sunt cinstiți sau sinceri. Nu putem repeta greșeala făcută în trecut cu privire la țările care îmbrățișează și hrănesc astfel de teroriști în NATO, care este o organizație de securitate”, a spus el.

Suedia și Finlanda au spus că condamnă terorismul și au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.

“Eforturile diplomatice sunt în desfășurare. Refuzăm să comentăm în continuare în acest moment”, a declarat ministrul suedez de externe Ann Linde într-un comentariu trimis prin e-mail către Reuters, după ultima declarație a lui Erdogan.

Erdogan a mai spus că Turcia dorește să vadă încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina cât mai curând posibil, dar că situația devine din ce în ce mai negativă pe zi ce trece.

“Luni, voi avea apeluri telefonice atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Vom continua să încurajăm părțile să opereze canale de dialog și diplomație”, a spus el.

scroll to top