Închide

Erdogan promite că banca centrală va continua să reducă dobânzile cât se va afla el la putere

Avatar
erdogan, turkey, democracy

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a promis sâmbătă că banca centrală va continua să reducă ratele dobânzilor în fiecare lună, atâta timp cât el va rămâne la putere, după ce a surprins pieţele prin reducerea de două ori a dobânzilor în ultimele două luni, transmite Reuters.

”Atâta timp cât acest frate al tău se află în această poziţie, dobânzile vor continua să scadă cu fiecare zi care trece, cu fiecare săptămână care trece, în fiecare lună”, a spus Erdogan la un miting în provincia de vest Balikesir.

Inflaţia din Turcia a crescut din noiembrie anul trecut, pe măsură ce lira turcească s-a prăbuşit în urma reducerilor dobânzii de politică monetară de către banca centrală, într-un ciclu de relaxare neortodox dorit de mult timp de Erdogan.

Lira turcească a pierdut aproximativ 28% din valoarea sa faţă de dolar în acest an şi 80% în ultimii 5 ani, deoarece pieţele au evitat politica monetară neortodoxă a lui Erdogan de reducere a ratelor dobânzilor în pofida inflaţiei ridicate.

Banca centrală a Turciei a şocat pieţele cu două reduceri consecutive de 1 punct procentual, în ultimele două luni, în timp ce multe alte economii majore încearcă să înăsprească politica.

Între timp, lira turcească este aşteptată să scadă şi mai mult, deoarece Turcia acordă prioritate creşterii economice faţă de combaterea inflaţiei, care este la cel mai ridicat din ultimii 24 de ani.

Pe lângă creşterea vertiginoasă a costurilor de trai, pentru populaţia de 84 de milioane a Turciei, ţara îşi consumă rezervele valutare şi are un deficit de cont curent tot mai mare.

Pe măsură ce Rezerva Federală a SUA măreşte dobânda cheie şi dolarul devine mai puternic, multele datorii denominate în dolari ale Turciei şi energia pe care o importă în dolari vor deveni tot mai dificil de plătit.

scroll to top