Închide

Eșecul MS și STS | Românii NU vor putea folosi certificatul verde digital din 1 iulie

Avatar
Pasaportul Verde

Foto: ABC11.com

Timp de citire: 2 minute

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern de marţi a fost aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se reglementează cadrul legal pentru eliberarea, începând cu data de 1 iulie 2021, a certificatului digital COVID-19 pentru călătoriile în UE. Doar că românii care pleacă în prima săptămână din țară, cel mai probabil nu îl vor putea folosi. Poate până atunci se impune ca românii să aibă și un dosar cu șină sau, de ce nu, o ștampilă.

Asta în condițiile în care ministrul le recomandă românilor care își plănuiesc vacanțe în străinătate să încerce să obțină certificatul digital COVID cu cel puțin 5 (!) zile înainte de data plecării, pentru a evita situația în care platforma STS de eliberare a acestor documente ar avea probleme.

Reamintim că în baza certificatului digital european COVID-19 se va putea călători în statele Uniunii Europene începând din 1 iulie, iar autoritățile din România s-au angajat că platforma de unde poate fi descărcat acest document va funcționa încă din prima zi.

“Există un call center gestionat de MS unde activează personal din Ministerul Apărării Naționale, care e în legătură directă cu un grup de lucru cu reprezentanți din Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății și împreună vor gestiona problemele generate de certificat. Din acest motiv este bine ca dacă plănuim o călătorie în străinătate sau plănuim să ne întoarcem să ne scoatem certificatul măcar cu 5 zile înainte. În condițiile în care sunt probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim noi este de 4 zile și atunci este bine să generăm certificatul cu minim 5 zile înainte de a planifica o călătorie”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, întrebată ce se întâmplă dacă apar probleme în platforma STS de eliberare a certificatelor COVID.”, a spus Ioana Mihăilă.

Ea a menţionat că certificatele eliberate vor fi valabile în următoarele intervale:

– certificatele de vaccinare, până la data de 30 iunie 2022;
– certificatele de testare – 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul real-time PCR;
– certificatele de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Potrivit ministrului, certificatele vor putea fi eliberate în format digital, iar pentru persoanele care nu au acces la acestea în format digital, primăriile, direcţiile de evidenţă a populaţiei şi direcţiile de sănătate publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

Bineînțeles, în stilul nostru caracteristic, nici STS nu este complet pregătit pentru activarea încă de la 1 iulie a certificatului digital.

“În paralel cu certificatul, a fost creată de către STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată, nu este reglementată utilizarea în intern, dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern”, a explicat ea.

scroll to top