Închide

Eșecul PSD-PNL-UDMR | Guvernul a împrumutat cei mai mulți bani într-o singură lună din ultimii 30 ani

Avatar
Pnl Psd Udmr Logo Negocieri E1637478905908
Timp de citire: < 1 minut

În luna ianuarie 2023, Ministerul Finanţelor a atins recordul ultimilor 30 de ani la împrumuturi: 10.9 miliarde de euro, fără titlurile Tezaur care reprezintă împrumuturi de la populație. Totuşi, o scădere a veniturilor bugetare în 2023 obligă guvernul să caute resurse suplimentare.

Cu două emisiuni pe pieţele externe şi 12 pe piaţa internă, fără a mai lua în calcul emisiunile de titluri de stat Tezaur pentru populaţie, Ministerul Finanţelor a atins o performanţă lunară unică în ultimii 30 de ani: împrumuturile au atins 10,9 miliarde de euro.

În timp ce de pe extern, în dolari și euro, statul a luat aproape 28 de miliarde de lei de la investitori, iar de pe intern a împrumutat 26,6 miliarde de lei de la bănci, fonduri de pensii și alți mari investitori, suma atrasă direct de la populație, prin programul Tezaur, este una destul de mică, de 845,85 milioane de lei.

„Totalul împrumuturilor din luna ianuarie de peste 11 miliarde de euro au fost cu peste 350% mai mult decât îşi planificase statul”,

spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, citat de B1 TV.

Aşa cum explică şi Codîrlaşu, Minsterul Finanţelor a dorit să profite de faptul că, la nivel global, investitorii, încurajaţi de perspectiva ca inflaţia să scadă mai rapid decât era preconizat iniţial, au manifestat dorinţa de a investi şi de a-şi lua risc suplimentar pe România.

scroll to top