Închide

Estimări CE: Numărul de refugiați ar putea ajunge la 5 milioane, dacă Rusia continuă războiul

Avatar
Refugiati E1646130100720

Sursa foto: Obiectiv de Suceava.

Timp de citire: < 1 minut

Europa se poate aştepta să primească cinci milioane de refugiaţi dacă invazia Ucrainei de către Rusia şi bombardamentele asupra oraşelor ucrainene vor continua, a estimat luni, la Montpellier, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, scrie agenția France-Presse, citată de Agerpres.

”Dacă bombardamentele continuă, dacă se va continua bombardarea oraşelor, de o manieră fără discernământ, ne putem aştepta la cinci milioane de refugiaţi”, a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, în timpul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai afacerilor externe şi dezvoltării.

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat deja zilele acestea că patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească Ucraina dacă războiul va continua.

Mai mult de 1,7 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina după lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit celui mai recent raport al ONU, de luni.

“În acest caz, trebuie să ne pregătim să primim cinci milioane de persoane”, a insistat Borrell, estimând că este nevoie de un efort financiar important pentru a face faţă acestei situaţii.

La 1 martie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va angaja cel puţin 500 milioane de euro din bugetul european pentru asistenţă umanitară, după invazia rusă în Ucraina.

O primă tranşă de 100 de milioane de euro a fost deblocată pentru Ucraina şi Republica Moldova, a precizat Borrell.

scroll to top