Ziua mondială a cărţii | Românii, la coada clasamentului UE în privința achizițiilor de cărți online
Ponderea medie a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene care au cumpărat în mediul online cărți, reviste sau ziare tipărite, în 2023, a fost de 13,4% din populația totală, în timp ce doar 7,2% din cetățenii UE au făcut achiziţii online de cărţi electronice, potrivit datelor publicate marți de Biroul European de Statistică – Eurostat, cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor. În ambele topuri, România este printre ultimele clasate dintre statele UE.
Cel mai ridicat procentaj de rezidenţi care au declarat că în ultimele trei luni au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite a fost înregistrat în Olanda (23,5%), Luxemburg (22,2%) şi Irlanda (21,1%).
La polul opus se află rezidenţii din Cipru (1,4%), Letonia (2,9%), Bulgaria (3,7%) şi România (4,3%).
Pentru cărţi electronice, tot la nivelul anului 2023, cel mai mare procent de rezidenţi care au declarat că în ultimele trei luni au cumpărat online cărţi electronice a fost înregistrat în Danemarca (22%), Olanda (21,6%) şi Irlanda (16,9%).
Cele mai mici procente au fost înregistrate în Cipru (0,6%), Bulgaria (2%) şi România (2,2%).
Statisticile europene mai arată un fapt inedit: Danemarca şi Finlanda sunt singurele state membre UE în care numărul de achiziții online de cărţi electronice l-a depășit pe cel de cărţi tipărite în ultimele trei luni de dinaintea colectării datelor.

Achiziția de cărți, reviste și ziare tipărite, în format fizic sau electronic, în statele membre ale UE, în 2023. Sursa: Eurostat.
Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, care se serbează an de an pe 23 aprilie, este un eveniment desemnat pentru a promova plăcerea cărților și a lecturii, dintr-o inițiativă a UNESCO, în 1996.
23 aprilie este o dată simbolică în literatura mondială. Este data la care au murit mai mulți autori importanți, precum William Shakespeare, Miguel de Cervantes și Inca Garcilaso de la Vega. Data a venit ca o alegere firească pentru Conferința Generală a UNESCO, desfășurată la Paris în 1995, întrunită pentru a aduce un omagiu global cărților și autorilor și pentru a încuraja pe toată lumea să citească și să iubească cititul.