Estul Europei riscă decuplarea de la evoluția e-mobilității, din cauza infrastructurii precare
Lipsa infrastructurii adecvate pentru evoluția spre e-mobilitate, cum ar fi punctele de încărcare a mașinilor electrice și stațiile de alimentare cu hidrogen, riscă să lase regiunea Europei Centrale și de Est în urma restului Uniunii Europene în cursa pentru e-mobilitate, potrivit unei analize a Asociației Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA). Din acest punct de vedere, țările din centrul, sudul și estul Europei trebuie să ia măsuri concrete și rapide pentru a-și îmbunătăți infrastructura de e-mobilitate electronică, mai arată ACEA.
70% dintre stațiile de încărcare pentru mașinile electrice din Uniunea Europeană sunt concentrate în doar trei țări din Europa de Vest: Olanda (66.665 de stații), Franța (45.751) și Germania (44.538). Împreună, aceste țări reprezintă doar 23% din suprafața totală a UE. În schimb, restul infrastructurii de profil, de 30%, este răspândită pe 77% din teritoriul Uniunii.
Pentru a ilustra cât de asimetrică este distribuția acestor stații de încărcare, este emblematică o comparație între România și Olanda. Țara noastră are o suprafață de aproximativ șase ori mai mare decât Olanda, însă numără abia 493 de puncte de încărcare, adică 0,2% din totalul celor care se află în Uniunea Europeană și de peste 135 de ori mai puține decât Olanda.
Implementarea ”în două viteze” a infrastructurii pentru e-mobilitate urmărește clivajul tradițional între statele membre mai bogate ale UE, cele din Europa de Vest, și țările cu un PIB mai mic care se află Europa de Est, Centrală și de Sud. Țările cu suprafață mai mare, dar cu un PIB comparativ mai mic, precum Polonia (0,8% din stațiile de încărcare din UE) și Spania (3,3%), par să rămână în urma evoluției statelor bogate.
De altfel, decalajul dintre Germania, țara de pe locul al treilea (reprezentând 19,9% din toate punctele de încărcare din UE) și cea de pe locul al patrulea, Italia (5,8%), este deja imensă, iar ponderile celorlalte țări de la locul 5 în jos este în scădere abruptă.
Această implementare neuniformă în cadrul UE atât a infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice, cât și de realimentare pentru mașinile cu motor alternativ a fost evidentă încă de la începutul analizelor de profil realizate de ACEA, în 2018. Fără acțiuni concrete și rapide, este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească în anii următori, avertizează asociația.
Într-o perioadă în care Comisia Europeană se pregătește să revizuiască Directiva privind infrastructura pentru combustibil alternativ, într-un termen de aproximativ două săptămâni, ACEA solicită obiective obligatorii – nu numai în privința punctelor de încărcare pentru mașinile electrice, ci și a stațiilor de hidrogen pentru mașinile care funcționează cu pile de combustie – pentru fiecare stat membru al UE în parte.
”Oricine dorește să cumpere o mașină electrică sau cu pile de combustie devine dependent de o infrastructură de încărcare sau de realimentare care să fie fiabilă – indiferent dacă este acasă, la serviciu sau pe drum. A venit timpul ca guvernele din toată Europa să accelereze ritmul de dezvoltare, în această cursă către o mobilitate mai ecologică”, a declarat directorul general al ACEA, Eric-Mark Huitema.
Pe baza calculelor Comisiei, o scădere suplimentară a emisiilor de CO2 ale autovehiculelor la -50% până în 2030 ar necesita aproximativ 6 milioane de puncte de încărcare disponibile pentru public. Luând în considerare numărul actual, de mai puțin de 225.000 de puncte de încărcare disponibile, acest deziderat se traduce printr-o creștere neverosimilă, de 27 de ori, în mai puțin de un deceniu.
Topul țărilor cu cele mai multe puncte de încărcare:
- Olanda (66.665)
- Franța (45.751)
- Germania (44.538)
- Italia (13.073)
- Suedia (10.370)
Topul țărilor cu cele mai puține puncte de încărcare:
- Cipru (70)
- Malta (96)
- Lituania (174)
- Bulgaria (194)
- Grecia (275)
Toate datele sunt aferente anului 2020, cele mai recente date complete disponibile, precizează ACEA.