Închide

Eurobarometru: Aproape două treimi dintre cetățenii UE “probabil” vor vota la alegerile din iunie

Avatar
european union, european parliament, flags

Fotografie de Dusan_Cvetanovic pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Aproape două treimi dintre cetățenii UE declară că este “probabil” să voteze la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, potrivit Euronews.

Rezultatele provin din cea mai recentă ediție a Eurobarometrului, sondajul oficial al Parlamentului, care a colectat opiniile a peste 26 000 de persoane din cele 27 de state membre.

Publicat miercuri dimineață, acesta va fi ultimul sondaj de acest gen care va fi publicat înainte de alegerile la nivel de bloc, programate să aibă loc între 6 și 9 iunie.

În total, 71% dintre respondenți declară că este “probabil” să voteze pentru a alege cine îi reprezintă în hemiciclul de 720 de membri. Aceasta reprezintă o creștere de 10 puncte față de perioada premergătoare alegerilor din 2019. Atunci, prezența la vot a ajuns la 50,66%, punând capăt unei traiectorii de ani de zile de scădere a participării.

În schimb, 14% spun că este “puțin probabil” să voteze, în timp ce 13% rămân “neutri”.

Cetățenii din Danemarca (87%), Țările de Jos (86%), Suedia (81%), Finlanda (79%) și Germania (78%) înregistrează cele mai mari rate de probabilitate de a vota.

În unele țări, probabilitatea de a vota a crescut în comparație cu 2019, inclusiv în Republica Cehă (de la 39% la 58%), România (de la 55% la 74%), Austria și Polonia (de la 52% la 70% în ambele cazuri), Cipru (de la 44% la 60%) și Slovacia (de la 47% la 62%).

Bulgaria se remarcă drept singurul stat membru cu o scădere semnificativă a intenției de vot, scăzând de la 57% în 2019 la 50% în 2024.

Cu toate acestea, creșterea probabilității de a vota este o tendință puternică la nivelul tuturor statelor membre și se potrivește cu o implicare tot mai mare în viitoarele alegeri: 60% dintre ei se declară “interesați” sau “foarte interesați”, o creștere de 11 puncte procentuale din primăvara anului 2019.

Pe de altă parte, 27% spun că sunt “nu foarte interesați” și 13% spun că nu sunt “deloc interesați”.

Eurobarometrul a cerut, de asemenea, cetățenilor să evalueze “importanța” pe care o acordă alegerilor: 53% au vorbit de “importanță mare”, 36% de “importanță medie” și 10% de “importanță scăzută”.

Creșterea atenției vine într-un moment crucial pentru bloc, în condițiile în care Ucraina se străduiește să limiteze avansurile rusești pe câmpul de luptă, conflictul dintre Iran și Israel amenință să se extindă într-o confruntare mai amplă, iar preocupările economice ridicate de China se transformă în acuzații generalizate de dumping.

Starea imprevizibilă a afacerilor globale pare să cântărească puternic asupra alegătorilor: 81% dintre cetățeni spun că “contextul internațional actual face ca votul să fie și mai important”.

Cifrele demonstrează că “europenii sunt conștienți că miza este mare la urne”, a declarat Roberta Metsola, președintele Parlamentului. “Aceste alegeri vor fi cruciale pentru că vor decide ce direcție vom lua”.

Eurobarometrul oferă o imagine de ansamblu a ceea ce simt cetățenii UE despre instituția pe care o vor alege în mod direct în iunie, care, în decurs de câteva luni, a fost marcat de voturi importante privind reforma migrației, inteligența artificială și libertatea presei, precum și de un proces fulminant împotriva Comisiei Europene în legătură cu deblocarea fondurilor înghețate către Ungaria.

Cu toate acestea, hemiciclul a fost lovit și de un scandal dăunător care a implicat un mic grup de legislatori și asistenți care ar fi acceptat plăți în numerar din Qatar și Maroc în schimbul unui tratament favorabil. Așa-numita afacere Qatargate a declanșat o frenezie mediatică, jurnaliștii urmărind fiecare arestare, confiscare și mărturisire.

Mai recent, Parlamentul s-a străduit să rețină acuzațiile potrivit cărora unii dintre membrii săi au fost plătiți pentru a răspândi propagandă pro-rusă.

În ciuda publicității negative, instituția a reușit să rămână în mare parte nevătămată: 41% dintre respondenți au o imagine “pozitivă” despre Parlament, o creștere de cinci puncte față de ultimul sondaj realizat între septembrie și octombrie.

Între timp, 40% spun că percepția lor este “neutră” și doar 18% spun că este “negativă”. Aceasta marchează prima dată când răspunsul “pozitiv” depășește răspunsul “neutru”.

Dacă ne uităm la țări, Portugalia (66%), Danemarca (59%), Irlanda (59%) și Luxemburg (53%) prezintă cele mai mari rate ale unei imagini “pozitive”.

Ungaria, o țară al cărei prim-ministru a sugerat că Parlamentul ar trebui să fie lipsit de putere, înclină spre partea “pozitivă” (46%).

Tabăra “negativă” nu este majoritară în niciun stat membru, dar este vizibilă în Republica Cehă (29%), Franța (28%), Austria (24%) și Slovenia (22%).

În general, 56% dintre cetățeni ar dori ca Parlamentul să “joace un rol mai important”.

Sondajul la nivel de bloc le-a cerut, de asemenea, participanților să precizeze cele patru subiecte cărora ar dori să li se acorde prioritate în timpul campaniei politice în curs.

Lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%), sănătatea publică (32%), sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă (31%) și apărarea și securitatea UE (31%) au ieșit pe primul loc, expunând undele de șoc trimise de crizele majore din ultimii ani: pandemia COVID-19, invazia Rusiei în Ucraina și inflația record.

Alte subiecte importante sunt acțiunile împotriva schimbărilor climatice (27%), viitorul Europei (26%), migrația și azilul (24%), democrația și statul de drept (23%) și politica agricolă (23%), toate acestea fiind discutate pe larg de către legislatori.

Rezultatele sunt destul de asemănătoare cu cele ale sondajului exclusiv Euronews realizat de Ipsos în luna martie, care a plasat lupta împotriva creșterii prețurilor, reducerea inegalităților sociale și susținerea creșterii economice drept principalele trei priorități.

Într-o notă mai filozofică, Eurobarometrul a pus o întrebare separată privind “valorile” pe care cetățenii ar dori ca Parlamentul să le apere. Răspunsul? Pacea și democrația.

scroll to top