Închide

UE vrea să extindă sancțiunile împotriva Iranului după atacul asupra Israelului

Avatar
iran, qom, landscape

Fotografie de mostafa_meraji pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Uniunea Europeană va “începe munca necesară” pentru a lovi Iranul cu sancțiuni mai dure după atacul aerian de sâmbătă asupra Israelului, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului, potrivit Euronews.

Luând cuvântul după o reuniune virtuală excepțională a miniștrilor de externe ai UE, care a avut loc marți, Josep Borrell a declarat că va cere serviciilor sale să studieze posibilitatea de a extinde sancțiunile UE existente împotriva tehnologiei iraniene privind dronele.

Astfel, actualul regim de sancțiuni – stabilit în iulie 2023 pentru a pedepsi Iranul pentru că a ajutat mașina de război a lui Putin cu drone fără pilot – ar fi extins pentru a include rachete și pentru a acoperi, de asemenea, proxy-urile Iranului din regiune.

Blocul ar analiza, de asemenea, posibilitatea de a include Garda Revoluționară Iraniană pe lista organizațiilor teroriste, a spus el, subliniind în același timp că o astfel de măsură ar fi dificilă, deoarece ramura militară nu a fost încă asociată cu un act de terorism în niciunul dintre statele membre ale UE.

Sancțiunile extinse au fost lansate de “unele state membre” în timpul reuniunii, a declarat Borrell, dar s-a abținut să confirme care sunt capitalele. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și cel austriac, Alexander Schallenberg, au solicitat amândoi această măsură mai devreme marți.

Aceasta a avut loc în timp ce miniștrii de externe ai UE s-au străduit să prevină o nouă escaladare a conflictului care afectează Orientul Mijlociu, făcând apel la toate părțile să dea dovadă de reținere. Până în prezent, țările UE și-au dublat angajamentul față de securitatea Israelului, îndemnând în același timp guvernul lui Netanyahu să dea dovadă de prudență pentru a împiedica conflictul să degenereze într-un război total.

“Regiunea se află pe marginea prăpastiei (…) și trebuie să ne îndepărtăm de ea”, a declarat Borrell, adăugând că un pas greșit calculat în cadrul unui schimb de replici între Israel și Iran ar putea duce la un război pe care “nimeni nu și-l dorește”.

Sancțiunile împotriva dronelor iraniene ar putea fi extinse

Uniunea Europeană are deja în vigoare o serie de sancțiuni împotriva regimului iranian, inclusiv restricții comerciale, interdicții de călătorie și înghețarea activelor.

Unele dintre aceste sancțiuni au fost impuse ca răspuns la încălcările drepturilor omului comise de Teheran – inclusiv în urma morții lui Mahsa Amini în 2022 de către poliția iraniană a moralității – și a represiunii draconice care a urmat împotriva protestatarilor.

Mai recent, blocul a stabilit un nou regim pentru a interzice exportul în UE de componente critice utilizate pentru fabricarea de drone mortale, cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV), care sunt apoi vândute Moscovei pentru a-și susține eforturile de război în Ucraina.

Aceste drone au fost, de asemenea, folosite sâmbătă, când Teheranul a lansat aproximativ 300 de drone și rachete balistice și de croazieră spre Israel, în primul său atac direct asupra teritoriului israelian.

Atacul a fost un răspuns la recenta lovitură aeriană a Israelului asupra unei clădiri diplomatice iraniene din capitala siriană Damasc, în urma căreia au fost uciși șapte membri ai Gărzii Revoluționare, inclusiv doi comandanți de rang înalt. Acest atac a fost, de asemenea, condamnat de Borrell în numele UE.

Borrell a declarat că sancțiunile blocului împotriva dronelor iraniene ar putea fi extinse în “două direcții”. În primul rând, ar fi incluse și rachetele, precum și dronele, în ciuda faptului că nu există în prezent nicio dovadă care să sugereze că Teheranul furnizează Moscovei proiectile de război folosite în războiul său neprovocat împotriva Ucrainei.

Reprezentanții Iranului din țările vecine, cum ar fi Houthis din Yemen, Hezbollah din Liban și regimul sirian, ar putea fi, de asemenea, loviți în cadrul unui regim extins.

Apeluri pentru măsuri restrictive suplimentare

Anterior, marți, ministrul israelian de externe le-a scris celor 32 de omologi occidentali ai săi – inclusiv tuturor celor 27 de miniștri de externe din UE – îndemnându-i să impună sancțiuni mai ample asupra programului de rachete al Iranului și să includă Gărzile Revoluționare Iraniene pe lista organizațiilor teroriste.

“Iranul trebuie oprit acum – înainte de a fi prea târziu”, a declarat ministrul Israel Katz pe platforma de socializare X, descriind inițiativa sa drept o “ofensivă diplomatică împotriva Iranului”.

Borrell a declarat că, deși serviciile sale ar putea lua în considerare includerea Gărzilor Revoluționare pe lista organizațiilor teroriste, UE are nevoie de o “decizie a unei autorități naționale legată de un caz de activități teroriste” pentru a putea face acest lucru.

“Voi cere serviciilor juridice ale Serviciului (european pentru acțiune externă) să reanalizeze acest lucru și să vadă dacă există vreun caz pe care am putea să ne bazăm pentru această propunere, dar, deocamdată, nu îl avem”, a explicat el.

Un alt instrument potențial pentru a exercita presiuni asupra Iranului ar putea fi reimpunerea sancțiunilor impuse Iranului pentru activitățile sale nucleare.

Acordul nuclear iranian din 2015, în cadrul căruia Iranul și-a dezmembrat o mare parte din programul nuclear în schimbul unei derogări occidentale de la sancțiuni în valoare de miliarde de euro, include o clauză negociată de SUA pentru a “reintroduce” sancțiunile în cazul în care Iranul este suspectat că încalcă acordul.

SUA au încercat să reia sancțiunile în 2020, dar au fost reținute de alți semnatari – inclusiv Franța și Germania – care au susținut că această măsură nu este posibilă, având în vedere că administrația Trump s-a retras din acordul nuclear în 2018.

Dar, vorbind luni pentru Euronews, Sven Biscop de la Institutul Egmont a sugerat că orice înăsprire a sancțiunilor UE ar face prea puțin pentru a exercita presiuni asupra Iranului: “Iranul este acum aproape total izolat de Occident. Așadar, este puțin ceea ce ar putea aduce o nouă rundă de sancțiuni UE împotriva Iranului”, a declarat Biscop.

Liderii UE urmează să se reunească miercuri la Bruxelles pentru un summit de două zile, unde situația fragilă din Orientul Mijlociu va domina discuțiile.

scroll to top