Închide

UPDATE Euroins, aproape de faliment. ASF cere retragerea autorizației de funcționare. Implicații pe piața asigurărilor

Avatar
Euroins

Foto: TheRomaniaJournal.com

Timp de citire: 4 minute

ASF a anunțat oficial vineri că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Asiguratorul ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital de solvabilitate, spune autoritatea.

La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de polițe RCA active, potrivit informațiilor HotNews.ro.

După o decizie luată joi seara, anunțată pe surse, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), condusă de Nicu Marcu, a anunțat oficial vineri că a decis retragerea autorizației de funcționare a Euroins, după ce a constatat starea de insolvență a companiei.

ASF va promova în instanță cererea de faliment pentru Euroins.

Până atunci, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

Ce a descoperit ASF la Euroins?

„La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății.

Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat, AICI. În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.”

Decizia ASF, la ceas de seară

Consiliul ASF a decis joi seara să retragă autorizația Euroins și să înainteze instanței o cerere de faliment pentru liderul RCA, după 2 zile de dezbateri în care s-a mers inițial pe retragerea conducerii asigurătorului, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse din industrie. Efecte? Guvernul ar trebui să împrumute FGA pentru plata daunelor și va plafona prețurile RCA, scenariu în care unii asigurători s-ar retrage din piață și ar crește și mai mult prețurile.

Inițial în Consiliul ASF s-a propus suspendarea conducerii Euroins și preluarea managementului de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), așa cum a informat aseară Profit.ro, însă după 2 zile de dezbateri conducerea ASF a decis joi seara, la 18:30 să retragă autorizația companiei și să-i ceară falimentul, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Informația că ASF îi va retrage direct autorizația și va cere insolvența Euroins a fost dată în premieră joi seara de Libertatea.

„Motivele acestei decizii directe, fără trecerea printr-o perioadă de management temporar, așa cum s-a întmplat în cazul celorlalte mari falimente de la Astra, Carpatica și City, ar fi că celor din ASF li s-a făcut frică să lase Euroins să funcționeze fără capital, în condițiile în care raportul de control ar fi constatat că nevoia de capital (MCR) ar fi de 250 milioane de euro, iar pentru cerința minimă de solvabilitate (SCR) ar fi nevoie de circa 400 milioane de euro”, au declarat sursele citate.

Efectele intrării în insolvență a Euroins

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente resurse să gestioneze și situația de la Euroins, în condițiile în care plătește deja pentru falimentele Astra, Carpatica și City Insurance.

În cazul în care instanța decide insolvența Euroins, polițele RCA se vor rezilia automat peste 3 luni , doar că între timp acestea ar putea produce daune.

Cine va mai vinde RCA? Asigurătorii amenință că ies de pe piață

Sursele HotNews spun că pentru a rezolva situația, Guvernul ar urma să împrumute FGA și că va plafona prețurile RCA, o măsură luată deja în calcul de ASF la care se lucrează în mod serios, potrivit unor surse guvernamentale.

Problema este că plafonarea prețurilor RCA ar însemna pentru mulți șoferi că vor plăti mai mult decât în prezent, iar o astfel de măsură ar putea atrage o procedură de infringement de la Comisia Europeană, cum s-a mai întmplat.

Mai mult, unii asigurători importanți pe RCA, precum Groupama și Axeria, ar fi informat deja în scris ASF că dacă se plafonează prețurile RCA vor ieși din această piață. O măsură similară ar avea în analiză și grupul VIG, care în România vinde RCA prin Asirom și Omniasig.

Groupama are 20% din veniturile din prime RCA la finele lunii februarie, VIG – 10%, iar Axeria 7%. Euroins – 33%. Împreună ar fi 70% din piața RCA, așa că întrebarea este: cine va mai vinde RCA?

Cu siguranță, așa cum s-a întâmplat la fiecare faliment răsunător pe RCA, prețurile către consumatori vor crește și mai mult.

De fiecare dată, contribuția firmelor de asigurări care vând RCA către Fondul de Garantare a Asiguraților a crescut, iar acest lucru se transferă în prețurile finale către asigurați.

UPDATE

Ca urmare a publicării acestui articol, compania Groupama vine cu câteva precizări.

Groupama Asigurări dezminte informațiile publicate privind informarea în scris a Autorității de Supraveghere Financiară despre intenția de retragere din piața RCA, în cazul luării deciziei de plafonare a prețurilor asigurărilor auto obligatorii, subiect aflat în discuție în aceste ultime zile.

“Deciziile Groupama au vizat și vor continua să vizeze sustenabilitatea companiei noastre, ca act de responsabilitate față de asigurații noștri, față de echipa noastră și față de acționarii noștri.

Orice astfel de decizie va fi luată și comunicată doar în baza informațiilor oficiale și a studiilor de impact.

Rămânem un actor angajat în piața de asigurări din România și continuăm să acționăm cu responsabilitate, așa cum am făcut-o și până acum, pentru stabilizarea industriei după falimentul City Insurance”, mai transmite compania.

scroll to top