Închide

Europa se luptă cu o situație precară a apei înainte de o nouă vară marcată de secetă

Avatar
boat, dry, shore

Fotografie de ddzphoto pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Factorii de decizie politică europeni se luptă pentru a face față unei crize tot mai mari a apei, înainte de ceea ce cercetătorii se tem că ar putea fi o nouă vară de secetă provocată de criza climatică, potrivit CNBC.

Resursele de apă din Europa devin din ce în ce mai limitate din cauza urgenței climatice tot mai mari, în condițiile în care temperaturile record înregistrate în primăvară și valul de căldură istoric din timpul iernii au afectat în mod vizibil râurile și pârtiile de schi din regiune.

Rezervoarele din țări mediteraneene precum Italia au scăzut în ultimele săptămâni la niveluri de apă asociate în mod obișnuit cu valurile de căldură din timpul verii, amenințând producția agricolă, în timp ce în Franța și Spania au izbucnit proteste din cauza lipsei de apă.

Această situație survine în contextul în care temperaturile sunt pe cale să crească pe tot parcursul verii, iar mulți se tem că problema deja “foarte precară” a apei din Europa s-ar putea agrava și mai mult.

Datele din satelit analizate de cercetătorii de la Universitatea austriacă din Graz la începutul anului au arătat că seceta are un impact asupra Europei la o scară mult mai mare decât se așteptau cercetătorii.

Studiul a fost publicat după ce cercetătorii Uniunii Europene au constatat că Europa a cunoscut anul trecut cea mai călduroasă vară de până acum, iar seceta intensă ar fi fost cea mai gravă pe care a cunoscut-o regiunea în cel puțin 500 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Graz au declarat că Europa suferă de o secetă severă încă din 2018, iar efectele au devenit evidente anul trecut, deoarece retragerea apelor a făcut ravagii în ceea ce privește producția de alimente și energie, în timp ce numeroase specii acvatice și-au pierdut habitatele.

“În urmă cu câțiva ani, nu mi-aș fi imaginat niciodată că apa va fi o problemă aici, în Europa, în special în Germania sau Austria”, a declarat Torsten Mayer-Gürr, unul dintre autorii principali ai studiului prin satelit. “Chiar avem probleme cu aprovizionarea cu apă aici – trebuie să ne gândim la acest lucru”.

Anul 2022 a fost “un semnal de alarmă” pentru factorii de decizie politică

În Spania, unde temperaturile au urcat la aproape 40 de grade Celsius (104 grade Fahrenheit) în aprilie, premierul Pedro Sanchez a avertizat în aceeași lună că seceta din sudul țării europene a devenit una dintre principalele sale preocupări pe termen lung.

“Guvernul Spaniei și eu suntem conștienți că dezbaterea în jurul secetei va fi una dintre dezbaterile politice și teritoriale centrale ale țării noastre în următorii ani”, a declarat Sanchez în fața Parlamentului, potrivit The Associated Press.

Luna trecută, guvernul spaniol a aprobat un pachet de 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) în încercarea de a atenua impactul secetei care a afectat sectorul său agricol.

O fermieră afișează o oală cu apă în timp ce vorbește la microfon despre secetă în timpul unei demonstrații a fermierilor pentru a atrage atenția asupra condițiilor de viață din mediul rural și pentru a revendica importanța agriculturii în societate și contribuția acesteia la economia țării, la Madrid, pe 13 mai 2023.

Între timp, Observatorul European al Secetei a avertizat, într-un raport special, la începutul acestui an, că condițiile de la sfârșitul iernii au fost similare cu cele de anul trecut, când temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au dus la o secetă extinsă și prelungită care a afectat o mare parte a continentului.

Cele mai recente date disponibile indică condiții de avertizare de secetă pentru mai mult de un sfert din blocul celor 27 de state membre ale UE, în timp ce 8% din regiune se află în stare de alertă de secetă.

Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a declarat că perspectivele din această vară pentru o mare parte a Europei “nu mai par la fel de înfricoșătoare ca acum o lună”.

Asta deoarece, în contextul unei primăveri deosebit de variabile, care a înregistrat temperaturi record în aprilie în Spania și Portugalia și inundații fulgerătoare devastatoare în Italia, ploile abundente din sudul Europei din ultimele săptămâni au ajutat la umplerea rezervoarelor și la îmbunătățirea umidității solului.

Cu toate acestea, Burgess a declarat că o mare parte din nordul Europei și țări precum Spania, Franța și Portugalia din sud sunt încă “destul de uscate”, într-un moment în care unii cercetători se tem că Europa ar putea fi pe cale să aibă parte de o nouă vară brutală.

“Pentru securitatea apei în întreaga Europă, trebuie să schimbăm cu adevărat modul în care tratăm apa – și cred că evenimentele de anul trecut au fost într-adevăr un semnal de alarmă pentru mulți factori de decizie europeni”, a declarat Burgess prin telefon pentru CNBC.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, brațul executiv al UE, nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea CNBC.

Chloe Brimicombe, cercetător în domeniul climei la Universitatea austriacă din Graz, a declarat că deficitul de apă este o problemă deosebit de acută în sudul Europei.

“Dar cred că Europa Centrală și de Vest sunt mai puțin pregătite – și în anii următori are potențialul de a le lovi într-un mod la care chiar nu se așteaptă”, a declarat Brimicombe pentru CNBC prin telefon. “Europa trebuie să realizeze că schimbările climatice îi afectează”, a continuat ea. “Le place destul de mult să creadă că schimbările climatice afectează sudul global și atât. Și, desigur, îi afectează mult mai mult pe acei oameni, dar afectează și Europa. Nu numai că trebuie să ajute sudul global, dar trebuie să se ajute și pe ei înșiși acasă – și asta înseamnă măsuri mai puternice de atenuare și adaptare.”

scroll to top