Închide

Comisia Europeană: Vecinii Ucrainei pot prelungi embargoul cu privire la cereale până în septembrie

Avatar
field, cereals, summer

Fotografie de realworkhard pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Comisia Europeană a trimis un draft de reglementare prin care este prelungit embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina până la data de 15 septembrie, potrivit unui anunț al Mnistrului Agriculturii din Polonia, transmite Reuters.

Uniunea Europeană a impus, în data de 2 mai, restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă, potrivit Bursa.

Comisia Europeană a declarat că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Comisia a informat anterior că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

Săptămâna trecută, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut un apel pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

scroll to top