Eurostat: România, lider la deficit de cont curent în UE. Importăm mult mai mult decât exportăm

, ,
Autor:    -  
banana tree, fruit, nourishment, green, yellow, group, shrub, canary islands, export, health, details, close up, fruit, fruit, green, group, health, health, health, health, health
Fotografie de MICHOFF pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Deficitul de cont curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări, ce arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate. Acesta este cunoscut și sub denumirea de deficit comercial. Cifrele Eurostat confirmă, din păcate, că exporturile României sunt mult inferioare importurilor.

Uniunea Europeană a înregistrat un excedent de cont curent de 106 miliarde de euro (2,4% din PIB) în trimestrul trei din 2024, după un plus de 136,2 miliarde de euro (3,1% din PIB) în precedentele trei luni și un surplus de 99,4 miliarde de euro (2,3% din PIB) în trimestrul trei din 2023, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat) citate de Agerpres.

În trimestrul trei al anului trecut, 19 state membre UE au înregistrat excedent de cont curent, pe primele locuri fiind Germania (53,8 miliarde de euro), Țările de Jos (26,7 miliarde de euro), Irlanda (23 miliarde de euro), Spania (15,7 miliarde de euro), Danemarca (14,9 miliarde de euro), Italia (10,5 miliarde de euro) și Suedia (8,2 miliarde de euro), în timp ce alte șapte țări membre, printre care și România, au înregistrat deficit de cont curent, iar un stat membru -Cipru- a fost în echilibru.

În trimestrul trei din 2024, țările membre UE cu cel mai ridicat deficit de cont curent au fost România (minus 9 miliarde de euro, de la minus 7,7 miliarde de euro în trimestrul doi din 2024), Polonia (minus 4,3 miliarde de euro) și Belgia (minus 1,6 miliarde de euro).

În trimestrul trei din 2024, UE a înregistrat excedente de cont curent pe relația cu Marea Britanie (68,7 miliarde de euro), SUA (33,2 miliarde de euro), Elveția (23,5 miliarde de euro), Canada (11,6 miliarde de euro), Hong Kong (9,7 miliarde de euro), Brazilia (8,9 miliarde de euro), centrele financiare offshore (6,1 miliarde de euro), Japonia (6,1 miliarde de euro) și Rusia (1,5 miliarde de euro).

Deficite au fost pe relația cu China (minus 49,1 miliarde de euro) și India (minus 0,6 miliarde de euro).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!