Închide

AHK: În S1, schimburile comerciale dintre România şi Germania au ajuns la 18,4 miliarde euro

Avatar
cargo, ship, container

Fotografie de hectorgalarza pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

În primul semestru din acest an, volumul schimburilor comerciale dintre Germania şi România a însumat 18,4 miliarde de euro, în creştere cu 12,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, arată cifrele Biroului Federal de Statistică (Destatis), citate de AHK România.

Exporturile către România s-au ridicat la valoarea de 9,8 miliarde de euro, echivalentul unei majorări de 8,8%, raportat la perioada de referinţă, în timp ce importurile Germaniei din România au însumat 8,6 miliarde de euro, în creştere cu 16,6%.

Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile şi pe locul 21 privind importurile, potrivit Agerpres.

Estimările oficialilor AHK vorbesc despre schimburi comerciale bilaterale între cele două ţări ce pot atinge, în 2022, valoarea de 40 miliarde de euro

“Dezvoltarea relaţiilor economice româno-germane este foarte îmbucurătoare, în special în actualul context internaţional dificil. Asistăm la un interes substanţial al firmelor germane de a deschide afaceri în România, respectiv de a-şi extinde aici activităţile, ceea ce pune bazele unei şi mai bune dezvoltări a comerţului bilateral. Dacă se menţine această dinamică, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se apropie în 2022 de 40 miliarde de euro. Având în vedere reorientarea lanţurilor internaţionale de aprovizionare, dar şi datorită deschiderii de noi zăcăminte de gaze naturale, România reprezintă un amplasament investiţional bun pentru economia germană. Relaţiile bilaterale nu se pot decupla însă de evoluţiile geopolitice globale. Inflaţia crescută, dobânzile mari, preţurile ridicate la energie, blocajele existente din lanţurile de aprovizionare, încrederea scăzută a consumatorilor sunt doar câţiva factori care apasă din ce în ce mai mult asupra economiei”, susţine Sebastian Metz, director general şi membru în Consiliul Director al AHK România.

scroll to top