Închide

Excedentul comercial din zona euro crește, PIB-ul și ocuparea forței de muncă scad puternic

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Excedentul comercial al zonei euro cu restul lumii a sărit în iunie la 21,2 miliarde de euro, după ce scăderea importurilor de mărfuri a depășit scăderea exporturilor, în condițiile unei scăderi globale a comerțului din cauza pandemiei COVID-19, scrie Reuters.

De asemenea, blocul a înregistrat, în al doilea trimestru al anului 2020, cea mai adâncă cădere a ocupării forței de muncă înregistrată vreodată, conform Eurostat, agenția de statistică a Uniunii Europene. De asemenea, Eurostat a confirmat căderea record a produsului intern brut al blocului în trimestrul doi, care a scăzut cu 12,1% față de primele trei luni ale anului.

Eurostat a declarat că excedentul comercial din iunie a fost mai mare decât cel înregistrat cu un an mai devreme, când blocul avea un sold pozitiv de 19,4 miliarde de euro. De asemenea, valoarea a depășit în mare măsură așteptările pieței de un excedent de 12,6 miliarde de euro. Surplusul a fost de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în mai, când blocul a avut un sold pozitiv de 9,4 miliarde de euro.

Cele 19 țări ale blocului euro au tranzacționat, de asemenea, mult mai puțin între ele. În iunie au făcut schimb de mărfuri în valoare de 150,6 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Uniunea Europeană, care este compusă din 27 de state, a înregistrat un excedent de 20,7 miliarde de euro în iunie, cauzată și de o scădere mai mare a importurilor decât a exporturile. Printre cei mai buni trei parteneri comerciali, UE a redus comerțul cu Marea Britanie, care a părăsit UE la 31 ianuarie. Într-un comunicat separat, Eurostat a declarat că ocuparea forței de muncă din zona euro în perioada aprilie-iunie a scăzut cu 2,8%, față de trimestrul precedent, în cea mai puternică scădere de când datele au început să fie colectate în 1995.

scroll to top