Închide

APIA: Controalele pentru cererile din campania 2020 se vor finaliza cel târziu pe 15 octombrie

Avatar
farmer, tractor, agriculture

Fotografie de 272447 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Perioadele de depunere a cererilor unice de plată în Campania 2020 au suferit întârzieri din cauza condiţiilor determinate de pandemia COVID-19, însă termenul de finalizare a controalelor pe teren este până la data de 15 octombrie, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Din cauza condiţiilor determinate de răspândirea pandemiei Covid-19, perioadele de depunere a cererilor de plată, precum şi a activităţilor subsecvente acestora, au fost decalate, însă termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel târziu până la data de 15 octombrie, cu excepţia controalelor pentru cerinţele/obligaţiile specifice, care se vor efectua în iarnă sau în primăvara anului următor, precizează instituţia, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, în afara controalelor efectuate de către inspectorii APIA, şi alte instituţii efectuează acţiuni specifice.

Astfel, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) iniţiază controale pentru cerinţele legale în materie de gestionare în domeniile “Identificarea şi înregistrarea animalelor”, “Sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor”, şi “Bunăstarea animalelor”, precum şi controalele specifice pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

De asemenea, Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF) efectuează controalele pentru verificarea standardului SMR10 – Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor, în timp ce Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ) verifică respectarea de către fermieri a condiţiilor privind ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine şi sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, precum şi controalele specifice pentru pachetul 8 – Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon – din cadrul Măsurii 10.

Efectuarea controlului pe teren reprezintă o cerinţă obligatorie impusă de legislaţia comunitară şi o etapă premergătoare efectuării plăţilor finale. Totodată, subliniem faptul că orice fermier care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale trebuie să respecte normele de ecocondiţionalitate pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor. Respectarea eco-condiţionalităţii este obligatorie inclusiv pe parcelele nesolicitate la plată şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei, se arată în comunicatul citat.

APIA menţionează că se bazează pe colaborarea şi sprijinul fermierilor pentru ca activităţile de control să se desfăşoare în mod corespunzător, ţinând cont de situaţia specială şi de normele de siguranţă care trebuie respectate în acest an.

scroll to top