Închide

Exclusiv Reuters | Declarația summitului G7 va viza “coerciția economică” a Chinei

Avatar
flag, china, shanghai

Fotografie de glaborde7 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Liderii Grupului celor Șapte (G7) vor discuta despre îngrijorarea față de utilizarea de către China a “coerciției economice” în relațiile sale externe în cadrul declarației lor comune mai ample de săptămâna viitoare, potrivit unui oficial american familiarizat cu discuțiile, transmite Reuters.

Declarația, o componentă probabilă a comunicatului general care va fi publicat de lideri în timpul summitului din 19-21 mai de la Hiroshima, Japonia, este de așteptat să fie însoțită de o propunere scrisă mai amplă privind modul în care cele șapte economii avansate vor colabora pentru a contracara “coerciția economică” din partea oricărei țări.

Declarația principală a G7 urmează să includă “o secțiune specifică Chinei” cu o listă de preocupări care include “coerciția economică și alte comportamente pe care le-am văzut în mod specific din partea [Republicii Populare Chineze]”, a declarat vineri oficialul.

O “declarație separată privind securitatea economică va vorbi mai mult despre instrumentele” folosite pentru a contracara eforturile coercitive din partea oricărei țări responsabile, inclusiv planificarea și coordonarea, a spus persoana respectivă. În fiecare caz, se așteaptă ca declarațiile să meargă mai departe decât declarațiile anterioare ale G7.

Președintele american Joe Biden a făcut din China un punct central al politicii sale externe, încercând să împiedice ca relația tensionată și competitivă să se transforme într-un conflict deschis, inclusiv în ceea ce privește Taiwanul autoguvernat.

G7, din care mai fac parte Canada, Franța, Germania, Italia și Regatul Unit, este strâns legat economic de China, cel mai mare exportator mondial și o piață cheie pentru multe dintre companiile celor șapte țări.

Luna trecută, China a calificat o declarație a miniștrilor de externe ai G7 care a abordat subiecte similare drept “plină de aroganță, prejudecăți împotriva Chinei” și a depus plângeri la gazda G7 din acest an, Japonia.

Sub predecesorul lui Biden, președintele Donald Trump, declarațiile G7 au oferit adesea doar o mențiune superficială a problemelor care implică China. Administrația Biden a făcut presiuni pentru declarații mai directe.

Declarația comună emisă în fiecare an de toți liderii G7 are rolul de a semnala că țările puternice sunt aliniate în privința unei serii de probleme politice și economice.

De asemenea, membrii G7 vor păstra perspectiva unei cooperări suplimentare cu China în domenii precum clima.

“Nu suntem pentru decuplarea economiei americane și chineze, suntem pentru de-risc, suntem pentru diversificare”, a declarat oficialul american. “Acest principiu este foarte unificator”.

Negocierile privind limbajul exact al declarațiilor comune ale liderilor sunt încă supuse diplomației și ajustărilor înainte de a fi publicate în timpul summitului.

CHINA TESTEAZĂ ALIANȚA G7

Întâlnirea G7 va fi un test pentru a vedea în ce măsură membrii, toate democrațiile bogate, pot conveni asupra unei abordări comune față de China, a doua cea mai mare economie a lumii.

Termenii privind China au fost un subiect important al discuțiilor purtate în prezent de liderii financiari ai G7 la Niigata, în Japonia, unde aceștia s-au concentrat pe reducerea “dependenței excesive” a lanțurilor de aprovizionare ale țărilor lor de producția chineză, inclusiv prin parteneriate cu țările cu venituri mici și mijlocii.

“Statele Unite doresc să obțină ceva concret pe hârtie în ceea ce privește un acord, iar celelalte țări sunt interesate, dar nu sunt la fel de interesate să pună pe hârtie detalii specifice cu privire la aceste diverse instrumente și instrumente de statură economică”, a declarat Josh Lipsky, director senior al Centrului GeoEconomic al Atlantic Council.

În special, unii membri ai G7 sunt sceptici în ceea ce privește semnarea unor controale asupra investițiilor în China.

Politicile sunt elaborate în parte pentru a ajuta la interzicerea accesului armatei chineze la instrumente pe care le-ar putea folosi pentru a obține superioritate tehnologică, iar mulți membri ai administrației Biden le consideră complementare controalelor la export care restricționează accesul la anumite semiconductoare și care au același scop.

“Bineînțeles, fiecare membru al G7 își va croi într-o anumită măsură propria cale în ceea ce privește China și, totuși, există, de asemenea, un set de tipuri de principii care unesc G7 într-o abordare comună față de China”, a declarat oficialul american.

Aflată în deplasare pentru reuniunea financiară a G7 din Japonia, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat joi că China a folosit în mod clar coerciția economică cu Australia și Lituania.

Asupra reuniunii a planat lipsa de progres în rezolvarea impasului privind plafonul datoriei SUA. O întâlnire programată vineri între Biden și principalii legislatori a fost amânată până la începutul săptămânii viitoare, în timp ce democrații și republicanii lui Biden caută un compromis pentru a evita o incapacitate de plată catastrofală.

Cu toate acestea, oficialii americani se așteaptă ca președintele să participe la summitul de două zile așa cum a fost planificat, urmat de călătorii în Papua Noua Guinee și Australia, care vizează, de asemenea, consolidarea abordării Washingtonului în regiunea Asia-Pacific, dominată de China.

scroll to top