Închide

Exclusiv Reuters: Vameșii din SUA au găsit articole de îmbrăcăminte fabricate cu bumbac din Xinjiang

Avatar
Xinjiang

Foto: ecotextile.com

Timp de citire: 4 minute

Aproximativ 27% din testele efectuate pe pantofii și articolele de îmbrăcăminte colectate de Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA în luna mai au arătat legături cu bumbacul din regiunea chineză Xinjiang, care a fost interzis din cauza preocupărilor legate de munca forțată, potrivit documentelor obținute de Reuters în temeiul Legii privind libertatea de informare.

Rezultatele, care nu au fost raportate anterior, evidențiază provocările legate de respectarea legii americane care vizează blocarea importurilor de bumbac legate de munca forțată în China. Aceasta necesită eliminarea regiunii vestice îndepărtate din lanțurile de aprovizionare cu îmbrăcăminte.

Pentru a ajuta la aplicarea legii, oficialii vamali au apelat la testele izotopice, care pot lega bumbacul de anumite zone geografice prin analizarea concentrației de elemente stabile precum carbonul și hidrogenul prezente atât în cultură, cât și în mediul în care a fost cultivat, spun experții.

Zece din cele 37 de articole de îmbrăcăminte colectate de către Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor în luna mai au fost returnate ca fiind “compatibile” cu Xinjiang, arată documentele. Până în prezent, oficialii au colectat cel puțin trei loturi de încălțăminte și îmbrăcăminte în cadrul eforturilor lor de aplicare a legii, la 22 decembrie 2022, 11 aprilie 2023 și 23 mai 2023, potrivit documentelor guvernamentale transmise pentru Reuters.

În total, 13 din 86 de teste totale, adică 15%, au fost considerate a fi compatibile cu Xinjiang.

Multe dintre celelalte informații din documente au fost cenzurate, inclusiv mărcile articolelor de îmbrăcăminte care au fost testate. Descrierile articolelor detaliază o gamă largă de articole de îmbrăcăminte, de la boxeri, blugi și tricouri până la body-uri pentru bebeluși și rochii. Toate conțineau bumbac, în unele cazuri amestecat cu alte materiale textile, cum ar fi spandex și raion.

Un articol colectat în luna mai care a fost considerat ca fiind în concordanță cu Xinjiang a fost descris ca fiind un “tricou Mickey” fabricat dintr-un amestec de bumbac și poliester. Laura Murphy, profesor de drepturile omului și sclavie contemporană la Universitatea Sheffield Hallam din Anglia, a declarat că gama de produse și rata ridicată de eșantioane pozitive subliniază dificultatea aplicării interdicției.

“Cantitatea de bumbac din Xinjiang care intră în SUA ar trebui să fie zero”, a spus ea. “Așadar, orice peste zero la sută ar trebui să fie un adevărat avertisment”.

Oficialii vamali nu au răspuns imediat la întrebări despre rezultatele testului, inclusiv despre modul în care au selectat articolele de îmbrăcăminte pentru analiză.

În iunie, agenția a declarat pentru Reuters că “prioritizează acțiunile împotriva bunurilor cu cel mai mare risc pe baza datelor și informațiilor actuale”, dar a spus că împărtășirea mai multor detalii în mod public ar “compromite succesul activității noastre și, prin urmare, securitatea economică și națională a SUA”.

Testarea izotopică nu este încă un “proces de rutină” pentru vama americană, a declarat în iunie pentru Reuters Eric Choy, directorul executiv al agenției pentru remedii comerciale și aplicarea legii,. El a adăugat că oficialii din porturile americane individuale pot solicita testarea dacă primesc acuzații cu privire la anumite transporturi sau dacă suspectează că mărfurile au legături cu Xinjiang.

Mulți comercianți cu amănuntul au apelat, de asemenea, la testarea izotopică în încercarea de a-și menține lanțul de aprovizionare fără bumbac cu legături cu munca forțată. Mărfurile produse parțial sau în întregime în Xinjiang sunt interzise în SUA.

Un raport federal publicat anul trecut a estimat că bumbacul din Xinjiang a reprezentat aproximativ 87% din producția Chinei și 23% din oferta globală în 2020 și 2021. Țări precum Vietnam, Cambodgia și Bangladesh – unii dintre cei mai mari producători mondiali de îmbrăcăminte și bunuri de consum din bumbac – importă încă cantități mari de țesături finite din China. Aceasta ajunge apoi adesea în SUA sub formă de îmbrăcăminte confecționată de furnizori din aceste țări, potrivit raportului.

Directorii din domeniul comerțului cu amănuntul și companiile de testare au declarat pentru Reuters că analiza izotopică este adesea folosită pentru a verifica dacă furnizorii folosesc numai bumbac provenit din locații aprobate, cum ar fi SUA sau India. Victoria’s Secret, Ralph Lauren și gigantul de comerț electronic Shein se numără printre companiile care au încheiat contracte cu Oritain, o companie de testare izotopică cu sediul în Noua Zeelandă, pentru a verifica originea bumbacului din lanțurile lor de aprovizionare.

Serviciul vamal și de protecție a frontierelor din SUA nu efectuează propriile teste și a plătit Oritain peste 1,3 milioane de dolari începând din 2020 pentru analiza produselor din bumbac, potrivit unor înregistrări ale agenției obținute de Reuters în temeiul Legii privind libertatea de informare. Cu toate acestea, agenția a redactat numele furnizorului care a analizat cele trei loturi de încălțăminte și îmbrăcăminte colectate în decembrie, aprilie și mai și nu a confirmat imediat dacă Oritain a efectuat testele.

Oficialii au declarat că doar testele izotopice nu sunt suficiente pentru a elimina transporturile reținute în porturile americane pentru presupuse legături cu Xinjiang. Tot mai mulți comercianți cu amănuntul și producători “verifică la fața locului” materialele, de la fire până la țesături finite, în diferite puncte din lanțul lor de aprovizionare, folosind această analiză. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că aceleași materiale au fost folosite în produsele finite care fac obiectul investigației, potrivit lui Choy.

“Nu este un glonț de argint”, a spus el. “Testele efectuate la nivelul filării sau la nivelul firelor din lanțul de aprovizionare nu reprezintă neapărat transportul real”.

scroll to top