Exercițiu de transparență: benzinăriile italiene, obligate să afișeze și prețurile medii ale carburanților

, ,
Autor:    -  
super, petrol, gas station
Fotografie de beejees pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Începând de marți, benzinăriile din Italia sunt obligate să afișeze nu doar prețurile pe care le practică la vânzarea carburanților, ci și prețurile medii ale acestora la nivel regional și național, la benzină și motorină, anunță cotidianul milanez Il Foglio.

Potrivit reprezentanților autorităților guvernamentale de la Roma, decizia a fost luată pentru a garanta o mai mare transparență a prețurilor, astfel încât consumatorii să își poată alege mai bine stația de alimentare potrivită și să nu fie nevoiți să plătească în exces pentru carburanți.

Așa-numitul ”decret al transparenței” a fost emis la finalul lunii martie, intrând în vigoare în prima zi a lunii august, după mai multe luni de planificare și pregătire atât din partea autorităților, cât și a benzinarilor.

Măsura face parte dintr-un pachet de propuneri înaintate de ministrul Dezvoltării Economice, Adolfo Urso, pentru a combate creșterea prețurilor.

”De acum, fiecare cetățean poate verifica dacă are de-a face cu un preț mai mare decât prețul mediu, atunci când merge să realimenteze. Prin acest demers înspre o mai mare transparență, intenționăm să menținem prețul de vânzare al carburanților sub nivelurile internaționale”, spune Urso.

Potrivit noii reglementări, prețul mediu național trebuie să fie afișat în benzinăriile de pe autostrăzi, iar prețul mediu regional la toate celelalte benzinării.

Prețul mediu național al benzinei în ziua intrării în vigoare a măsurii a fost de 1,984 euro pe litru, iar cel al motorinei 1,854 euro pe litru.

În Italia, se discută de ceva vreme despre creșterea prețurilor la carburanți, mai ales după ce în ultimele două săptămâni s-a înregistrat o creștere puternică a acestora. În unele regiuni, prețul unui litru de benzină a crescut peste 2 euro pe litru.

Măsura a fost primită cu destul scepticism de către asociațiile de consumatori, care, deși apreciază ”decretul transparenței”, nu cred că acesta singur va putea fi îndeajuns de eficient pentru obținerea unui efect de calmare a prețurilor.

Asociațiile au cerut, mai degrabă, reducerea accizelor, însă măsura nu a fost acceptată de guvern.

”Accizele la carburanți sunt folosite pentru a finanța alte măsuri cu impact mai mare pentru clasele cele mai nevoiașe”, a spus chiar ministrul Urso, respingând ideea asociațiilor de consumatori.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!