Exodul medicilor provoacă fiori în Europa de Est. Cum se gândește Albania să oprească fenomenul?
Guvernul albanez are în vedere implementarea unei scheme de prevenire a emigrării populației tinere a țării, în special a tinerilor medici și asistente. Fenomenul emigrației a fost unul de dimensiuni istorice în ultimele peste trei decenii în cele mai multe țări din Europa de Est, după căderea regimurilor comuniste, inclusiv în Albania și România.
Tirana vrea să introducă facilități pentru obținerea de credite imobiliare, creșteri salariale și măsuri restrictive, precum obligativitatea de a practica meseria pe teritoriul țării pentru o anumită perioadă de timp, scrie Euractiv.com.
Albania, o țară cu o populație de sub 3 milioane de locuitori, potrivit estimărilor aferente anului 2022, a cunoscut o scădere a populației cu peste 1,4 milioane de persoane de la căderea comunismului, în 1991. 700.000 de locuitori au părăsit țara doar în ultimul deceniu, iar cel puțin 32.000 – în principal tineri – au plecat din țară în 2022.
Exodul în masă al albanezilor a afectat puternic piața muncii, deficite semnificative de personal înregistrându-se în industria ospitalității și în turism, industria prelucrătoare, dar și în sectorul sanitar.
În ultimul deceniu, cel puțin 3.500 de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv mulți medici specialiști, au părăsit Albania numai pentru Germania.
Ca reper, potrivit datelor estimate anul trecut de Colegiul Medicilor din România, peste 40.000 de medici români au plecat din țară în străinătate în ultimii 10 ani, pentru a profesa în Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie și în alte state.
Într-o conferință de presă susținută miercuri cu ocazia inaugurării unei noi clădiri a principalului spital din Tirana, premierul albanez Edi Rama a anunțat o nouă inițiativă prin care autoritățile încearcă să îi convingă pe tinerii cu studii medicale – și nu numai – să rămână în țară, printr-un pachet de măsuri care cuprind condiții favorabile de obținere a creditelor pentru locuințe și salarii majorate.
”Toate cuplurile tinere – medici, polițiști și soldați – vor fi subiecți ai programului prin care guvernul va sprijini posibilitatea de obținere de credite pentru cumpărarea unei case în niște condiții complet diferite față de cele obișnuite de pe piața bancară. În acest fel, credem cu tărie că le vom oferi o nouă motivație importantă tinerilor medici pentru a rămână acasă”, a spus el.
Rama a adăugat că, așa cum se cunoaște, migrația personalului calificat în diverse domenii nu este un fenomen exclusiv albanez, precizând că aceia care se hotărăsc să plece se bucură de o bună reputație în străinătate și se integrează rapid în serviciile sanitare din alte state europene, în special în Germania.
”Totuși, nu putem finanța serviciile german de sănătate. Nu putem accepta ca un student la medicină să plătească abia o șaisprezecime din costul studiilor pe care le face, guvernul să plătească restul, iar apoi studentul își ia diploma sub braț și pleacă în Germania sau în altă parte”, a spus el.
Deși oamenii nu pot fi obligați să rămână în țară, împotriva voinței lor, Rama a declarat că autoritățile fac diverse planuri pentru adoptarea unor măsuri restrictive, de pildă o variantă prin care absolvenții de medicină să fie obligați să profeseze în țară pentru o anumită perioadă de timp după absolvire.
”Pentru aceasta, desigur, vom extinde discuțiile atât cu rectoratele, cât și cu comunitatea, pentru a lua cea mai bună și mai corectă decizie politică cu putință”, a adăugat el.
Referindu-se, în special, la medicii și asistenții medicali care părăsesc țara, Edi Rama a declarat că salariul medicilor specialiști va crește până la 50.000 de lek pe lună (470 de euro), iar cei care realizează mai multe intervenții, consultații și, în general, depun mai multă muncă, ar putea primi mai mult, proporțional cu munca prestată.
Fondurile vor fi alocate atât de la bugetul de stat, cât și din bugetele autonome ale spitalelor.
Într-un interviu acordat publicației Euractiv.com în decembrie, Edi Rama declara că, în mod evident, nu îi poate împiedica pe oameni să părăsească țara:
”Nu m-am gândit niciodată la așa ceva. Nu cred că este o idee bună să ne imaginăm și cu atât mai puțin să vorbim despre vreo obligație a tinerilor să rămână aici pentru tot restul vieții lor, pentru că eu cred sincer că au dreptul să încerce de toate în viață. Cred că ar trebui să profite de libertatea pe care o au și să știe că viitorul este, cu siguranță, în mâinile lor”, a spus Rama.
În același interviu, el adăuga că este important să-i facem pe tinerii plecați să se întoarcă, întrucât ar aduce cu ei o altă mentalitate, care poate aduce beneficii țării:
”Oamenii aceștia se întorc cu o mentalitate diferită, vin cu ceva experiență și își deschid firme, în care vor face lucrurile diferit față de cum se făceau lucrurile înainte și se vor bucura de succes”, a spus el.
Noutățile prezentate de Edi Rama vin pe fondul apropierii alegerilor locale din Albania. Locuitorii țării urmează să se prezinte la urne pentru a-și alege primarii și reprezentanții în consiliile locale din întreaga țară, pe data de 14 mai