Închide

Exporturile de gaze ale Gazprom au crescut în 2021, dar a ratat obiectivul pentru Europa

Avatar
Gazprom

Foto: transylvanianow.com

Timp de citire: < 1 minut

Exporturile de gaze ale Gazprom în afara fostei URSS au crescut în 2021 cu 5,8 miliarde de metri cubi, la 185,1 miliarde de metri cubi, dar ţinta privind livrările în Europa a fost probabil ratată, transmite Reuters.

Exporturile de gaze ruseşti în Europa au ajuns în centrul atenţiei după ce preţurile din regiune au atins maxime istorice în decembrie, unii politicieni şi experţi acuzând Gazprom că se folosesc de gaze ca mijloc de presare a autorităţilor pentru a certifica noua conductă Nord Stream 2.

Gazprom a declarat că şi-a îndeplinit toate obligaţiile contractuale pentru livrările în Europa şi a crescut exporturile către Germania cu 10,5%, către Turcia cu 63% şi către Italia cu 20,3%.

Cu toate acestea, grupul plănuise să livreze 183 de miliarde de metri cubi de gaz în Europa şi Turcia şi probabil că nu a ajuns la acest nivel, deoarece cifra de 185,1 miliarde de metri cubi include China, unde a început exporturile de conducte în 2019.

Gazprom nu a furnizat o cifră de export pentru China pentru întregul an, dar în primele nouă luni a raportat exporturi de 7,1 miliarde de metri cubi.

Grupul a declarat că producţia sa de gaze a crescut cu 62,2 miliarde de metri cubi, până la 514,8 miliarde de metri cubi, cea mai mare din ultimii 13 ani.

Livrările interne de gaze au crescut cu 31,9 miliarde de metri cubi, până la 257,8 miliarde de metri cubi. Compania a spus că se aşteaptă la câştiguri record pentru 2021, ajutate de preţurile ridicate din Europa.

scroll to top