Exporturile de vin contracarează recesiunea adusă de coronavirus
Vinitaly – Nomisma Wine Monitor a analizat piețele mondiale de top și tendința exporturilor Italiei din 2020 în comparație cu concurenții de pe piața europeană a vinurilor. Concluziile sunt interesante, ținând cont că așteptările privind rezultatele unei asemenea analize ne-ar duce cu gândul la niște cifre dezastruoase, notează ItalianFood.
Este evident și de așteptat ca pandemia de coronavirus să afecteze comerțul cu vin la nivel global, dar impactul variază de la o țară la alta. Exporturile de vin italiene vor scădea cu -4,6% în valoare (6,1 miliarde de euro) față de anul precedent, dar efectele din acest an vor fi limitate în comparație cu tendința globală de scădere de pe piața vinului (-10,5%). Mai mult decât atât, principalul actor din sectorul viniviticol, Franța, estimează că va pierde 17,9% din valoarea exporturilor sale, raportate la anul precedent.
Toate aceste date corespund studiului Observatorului Vinitaly – Nomisma Wine Monitor, prezentate în cadrul unui eveniment recent la care au participat conducerea de vârf a asociațiilor reprezentative și Camera Italiană pentru Comerț.
Scăderea valorii importurilor mondiale de vin este estimată la peste 3 miliarde de euro comparativ cu 2019, în principal datorită pierderii de peste 1,7 miliarde de euro din vânzările Franței. Previziunea pentru Italia, pe de altă parte, se ridică la -300 milioane de euro, din cauza creșterii exporturilor (+ 15%) în primele două luni ale anului.
Conform previziunilor, Italia se va mișca cel mai bine pe piața vinurilor, urmând să fie capabilă să își crească semnificativ cotele de piață pe cele două piețe cheie ale sale – Statele Unite (-2% scădere estimată a valorii, egală cu 1,7 miliarde de euro) și Germania (-3%, până la 918 miliarde ). Un astfel de rezultat ar fi o jumătate de victorie, având în vedere scăderea generală a importurilor de vin în SUA (-10,1%), Franța (-23%) și a Germania (-7,7%).
Un alt dezavantaj semnificativ pentru vinurile europene este dat de Brexit și căderea exporturilor în Regatul Unit, care părea că se va poziționa din ce în ce mai departe de aprovizionarea din surse europene. Producătorii din Italia și Franța estimau, de altfel, o pierdere de 12,1%, respectiv de 16,7% pe piața britanică. Totuși, cu semnarea acordului post-Brexit, renasc și speranțele de export în Marea Britanie, mai ales datorită taxelor zero agreate de părți chiar în Ajunul Crăciunului.
Scăderea vânzărilor de vin european continuă și pe piața chineză (-29% în medie și chiar -32% pentru vinurile italiene), dar și în Japonia, care va trece pe minus (-15,1%) după creșterea importurilor în 2019. Se așteaptă ceva similar în Canada (-7,7%), în Australia (-3,8%) și în Rusia (-7,5%). Totuși, de apreciat performanța vinurilor italiene care este mai bună în comparație cu concurenții datorită unor piețe importante precum Elveția (+ 4,3%) și Suedia (+ 2,2%).