Proiectul-pilot al UE privind portofelul digital demarează la Paris

, ,
Autor:    -  
Cwarren Digitalwallet 1200
Foto: www.ruffalonl.com

Timp de citire: 2 minute

Consorțiul POTENTIAL, condus de Franța și Germania, a început să lucreze la un proiect-pilot la scară largă pentru a crea un portofel european de identitate digitală, a cărui implementare este preconizată până în 2025, după cum s-a anunțat la evenimentul de lansare de luni (10 iulie) de la Paris, potrivit Euractiv.

Cadrul european de identitate digitală este un proiect de lege al UE menit să ofere cadrul juridic pentru a face portofelele digitale naționale interoperabile în întreaga UE, în care cetățenii pot stoca documente oficiale, cum ar fi permisele de conducere și certificatele de naștere.

Pe măsură ce regulamentul se apropie de linia de sosire, lucrările tehnice pentru a da viață portofelului digital european au început deja.

Reprezentanții copreședinților din Franța și Germania au participat la eveniment, alături de miniștrii francezi și germani ai sectorului digital, Jean-Noël Barrot și Markus Richter.

Activitatea POTENTIAL va fi coordonată de ANTS, agenția națională care gestionează documentele oficiale în Franța, care a fost reprezentată de Florent Tournois. În ceea ce privește partea tehnică, aceasta este coordonată de Moritz Heuberger în numele Ministerului german de Interne.

Alături de EWC, DC4EU și NOBID, POTENTIAL este unul dintre cele patru consorții europene lansate de Comisie pentru a realiza “proiecte la scară largă [care] vor testa specificațiile tehnice […] pentru portofoliul de identitate digitală al UE”, se arată pe site-ul Comisiei.

Un total de puțin peste 90 de milioane de euro a fost alocat pentru diverse proiecte de portofoliu digital, jumătate din această sumă fiind finanțată de la bugetul UE, în timp ce toate statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda și Ucraina, participă la unul sau mai multe consorții.

Tournois a explicat pentru EURACTIV că fiecare dintre aceste consorții “se concentrează pe diferite cazuri de utilizare”.

Consorțiul POTENTIAL

POTENTIAL se adresează cazurilor de utilizare pentru “cetățeni”, în special accesul la serviciile publice digitale, deschiderea unui cont bancar online, crearea unei linii telefonice cu ajutorul cartelelor SIM, permise de conducere fără hârtie, semnături electronice și rețete medicale digitale.

Luni, Barrot a descris strategia POTENTIAL ca fiind “incluzivă și etapizată”. Obiectivul este ca, până la sfârșitul anului 2025, toate cazurile de utilizare să fie gata pentru a fi implementate și utilizate de cetățenii, întreprinderile și organizațiile din UE.

Consorțiul format din 144 de persoane reunește organizații publice și private din 20 de țări, inclusiv Ucraina și 19 state membre ale UE.

Anne-Gaëlle Baudouin, director al ANTS și al programului France Identité numérique, a vorbit pentru EURACTIV despre unele dintre cazurile de utilizare pentru care Franța va face propuneri, deoarece a dezvoltat deja proiecte similare.

În ceea ce privește accesul la serviciile guvernamentale, Baudouin a reamintit existența FranceIdentité – un instrument care permite cetățenilor să își dovedească identitatea online și care va permite alegătorilor “să solicite o împuternicire de vot în mod complet digital” începând cu alegerile din UE 2024.

La rândul său, Tournois a subliniat, de asemenea, că “foaia de parcurs [pentru] dematerializarea permiselor de conducere este programată” pentru începutul anului 2024, ceea ce plasează Franța în prima linie în acest domeniu.

Etapele următoare

POTENTIAL urmează să publice un raport de situație până în septembrie, care va fi utilizat pentru a elabora o foaie de parcurs pentru dezvoltarea celor șase proiecte până în 2025.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!