Exporturile și producția industrială ale Germaniei au scăzut mai mult decât se preconiza
Exporturile germane și producția industrială au scăzut mai mult decât se așteptau în septembrie, arătând slăbiciunea a doi dintre pilonii modelului economic german la începutul celui de-al patrulea trimestru, potrivit Reuters.
Exporturile au scăzut cu 1,7% în septembrie față de luna precedentă, au arătat joi datele biroului federal de statistică. Rezultatul a fost comparat cu o scădere de 1,4% prognozată într-un sondaj Reuters.
Datele au fost publicate la o zi după ce coaliția de guvernare din Germania s-a prăbușit în urma demiterii ministrului de finanțe de către cancelarul Olaf Scholz, deschizând calea pentru alegeri anticipate și incertitudine politică.
Publicarea datelor a urmat, de asemenea, victoriei americanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, care nu este de bun augur pentru industria și exporturile germane.
Trump a declarat în timpul campaniei sale electorale că va impune un tarif de 10 % asupra importurilor din toate țările, iar Germania ar fi marele perdant dacă o președinție Trump ar declanșa un război comercial între Statele Unite și Europa.
Balanța comerțului exterior a înregistrat un excedent de 17,0 miliarde de euro (18,30 miliarde de dolari) în septembrie, în scădere de la 21,4 miliarde de euro în august.
Exporturile către Statele Unite reprezintă aproximativ 3,8% din PIB-ul german. Deși exporturile ar putea crește pe termen scurt, pe măsură ce importatorii încearcă să devanseze tarifele, acestea vor scădea probabil dacă Trump își pune în aplicare amenințarea cu tarifele, a declarat Franziska Palmas, economist senior pentru Europa la Capital Economics.
Exporturile către SUA au crescut cu 4,8% în septembrie față de august. Exporturile către China au scăzut cu 3,7%. Exporturile către țările Uniunii Europene au scăzut cu 1,8% pe lună.
Producția industrială a scăzut cu 2,5% pe lună în septembrie, conform datelor biroului federal de statistică.
Aceasta comparativ cu prognoza unui declin de 1,0% într-un sondaj Reuters.
„Scăderea în continuare a producției industriale în septembrie subliniază faptul că criza din industrie va fi una dintre numeroasele probleme cu care va trebui să se confrunte orice nou guvern de coaliție”,
a declarat Palmas.
Comparația mai puțin volatilă de la o lună la alta a arătat că producția a fost cu 1,9% mai mică în perioada iulie-septembrie decât în cele trei luni anterioare.
După revizuirea rezultatelor provizorii, producția a crescut cu 2,6% în august față de iulie, în scădere de la o cifră provizorie de 2,9%.
„Zigzagul datelor industriale germane sugerează că industria germană nu a intrat încă într-o perioadă de fundalizare completă”,
a declarat Carsten Brzeski, director global pentru macro la ING.
Comenzile industriale germane au crescut mai mult decât se aștepta în septembrie, dar acest lucru s-a datorat comenzilor pe scară largă, iar sondajele privind activitatea manufacturieră au rămas adânc în teritoriu contracționist în octombrie.
„Prin urmare, industria va continua să acționeze ca o frână asupra economiei în ansamblu”,
a declarat Ralph Solveen, economist senior la Commerzbank.