Visul american nu mai înseamnă nimic? Tot mai puțini europeni migrează în Statele Unite
Europenii reprezintă încă o parte semnificativă a populației imigrante din SUA, însă numărul sosirilor, în special din vestul și sudul Europei, este în scădere, deoarece majoritatea europenilor preferă să migreze în interiorul continentului lor, potrivit Euronews.
În prezent, europenii reprezintă aproximativ 10% din cei 46,2 milioane de imigranți care trăiesc în SUA, conform datelor raportate de Migration Policy Institute.
Comunitatea europenilor expatriați în America s-a micșorat ușor începând cu anii 1980, cu câteva fluctuații de-a lungul anilor: De la peste 5,1 milioane de persoane la puțin peste 4,7 milioane în 2022.
După căderea Zidului Berlinului, marea majoritate a sosirilor au venit din Europa de Est, în timp ce ponderea europenilor din vest și sud a început să scadă constant la începutul anilor 2000.
Patruzeci și unu la sută dintre toți migranții europeni aflați în prezent în America sunt rude apropiate ale unor cetățeni americani – în timp ce 30 % au primit cartea verde datorită „preferințelor bazate pe ocuparea forței de muncă”.
Majoritatea imigranților europeni sunt concentrați în statele New York și California, respectiv 15% și 14%.
Est-europenii reprezintă 46% dintre europenii din SUA, potrivit Migration Policy Institute.
Cea mai mare naționalitate este cea britanică (14%), urmată de germană (11%), ucraineană (9%), rusă și poloneză (8%) și italiană (6%).
Războiul din Ucraina a sporit semnificativ populația ucraineană din țară, estimându-se că 186 000 de persoane au sosit în SUA de la granița cu Mexicul sau prin intermediul unui program umanitar numit Unirea pentru Ucraina.
În ceea ce privește vârsta, imigranții europeni tind să fie semnificativ mai în vârstă decât omologii lor străini: 54 de ani față de 47 de ani în medie pentru toți imigranții.
În prezent, există 63,3 milioane de imigranți europeni în lume, 70% dintre aceștia având reședința în altă parte a Europei.