Faimoasa regiune Bordeaux se confruntă cu un viitor incert în ceea ce privește producția de vin
Vremea extremă și schimbarea obiceiurilor de consum îi afectează pe producătorii de vinuri într-un mod care nu mai este viabil pentru unii dintre ei să își păstreze cramele deschise. În schimb, unii dintre ei dezrădăcinează viile și cer despăgubiri din partea guvernului, potrivit CNBC.
“În următorii cinci ani, vom vedea mai puține vițe de vie în Bordeaux”, a declarat pentru CNBC Sylvie Courselle, inginer agronom și oenolog la Château Thieuley.
Potrivit datelor autorităților locale, între începutul lunii iunie și luna iulie a acestui an au existat 584 de cereri de despăgubire din partea viticultorilor care doresc fie să își încheie complet producția, fie să își diversifice utilizarea terenurilor. În total, acest lucru corespunde la aproape 5.000 de hectare de viță-de-vie care ar putea fi pe cale să se schimbe. Producătorii au avut la dispoziție doar până la jumătatea lunii iulie pentru a solicita sprijin.
“Schimbările climatice pot accelera acest lucru”, a declarat Courselle pentru CNBC, adăugând că, în ultimii ani, viticultorii au fost nevoiți să se confrunte cu grindină, înghețuri și secete care au un impact semnificativ asupra recoltei.
Ea crede că, în viitor, cea mai mare provocare va fi accesul la apă – unul dintre cele mai esențiale ingrediente în producția de vin.
Dar provocările merg dincolo de schimbările climatice. Din punct de vedere istoric, în Bordeaux s-a pus accentul pe producția de vin roșu, dar consumatorii optează din ce în ce mai mult pentru bere și vinuri mai ușoare. O dovadă în acest sens este creșterea numărului de producători de bere activi în Franța. Aceștia au crescut de la 322 în 2009 la 2.500 în 2021, potrivit datelor de la Statista.
În plus, datele institutului francez OFDT arată că vânzările de vin au scăzut cu peste o treime între 2000 și 2020. În aceeași perioadă, s-a înregistrat o creștere de 7% pentru vânzările de bere.
De asemenea, Franța vinde ceva mai puțin vin în străinătate. Națiunea europeană domină comerțul cu vin la nivel mondial, alături de Spania și Italia. Dar în 2022, Franța a înregistrat o scădere a exporturilor de 5% față de anul precedent, potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului.
Vinurile germane în creștere
Veștile proaste într-un loc pot deveni vești bune în altă parte. Ernst Büscher, ofițer de presă la Institutul German al Vinului (DWI), a declarat pentru CNBC că vinurile germane se confruntă cu o tendință foarte diferită.
“Suntem destul de fericiți”, a spus el. “Până acum, pentru vinurile germane, avantajul temperaturilor mai ridicate este mai mare decât părțile negative ale vremii extreme”, a adăugat el.
Podgoriile din nordul Germaniei s-au confruntat, de asemenea, cu episoade de îngheț – care îngreunează maturizarea mugurilor și a lăstarilor tineri -, dar regiunea a avut parte și de temperaturi mai ridicate. Büscher a declarat că temperaturile actuale de aproximativ 35-36 de grade Celsius sunt neobișnuite în raport cu standardele istorice.
Potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului, Germania a fost singura țară din UE care a raportat o creștere a producției de vin anul trecut. În total, producția a urcat cu 6% față de anul precedent “datorită sezonului de creștere uscat și cald, care a fost benefic pentru podgorii”.
Marea Britanie se află, de asemenea, într-o situație similară cu cea a Germaniei. Hectarele cu viță-de-vie au crescut de peste patru ori din 2000, potrivit WineGB. În 2021, vânzările de vin au crescut cu 31% anual, ajungând la 9,3 milioane de sticle. Majoritatea acestora fiind mai degrabă vin spumant decât vin liniștit.
Volumul producției de vin în Marea Britanie a crescut vertiginos în 2018, arată datele Statista. Deși nivelurile au scăzut de atunci, ele sunt încă mult peste cifrele de producție înregistrate înainte de acel an.