Faliment întârziat | Îngrijorările cu privire la companiile zombi cresc și în Austria

,
Autor:    -  
Austria Horeca
Foto: Chelner cu vizieră la redeschiderea restaurantelor austriece după primul lockdown, 15 mai 2020, la Cafe Prueckel din Viena. Foto: Joe Klamar, AFP

Timp de citire: 2 minute

Companiile supraîndatorate din HoReCa au posibilitatea să nu depună cereri de faliment până la sfârșitul lunii iunie, a anunțat guvernul austriac, citat de Der Standard. Aceasta înseamnă că problemele sunt doar amânate, este de părere avocatul creditorilor. Gastronomia și turismul sunt afectate în mod deosebit de coronacriză.

Suspendarea obligației de a depune cererile de insolvență pentru companii în caz de supraîndatorare va fi prelungită de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii iunie. Acest lucru a fost confirmat pentru presa austriacă de directorul general al organizației creditorilor Creditreform, Gerhard Weinhofer.

„Guvernul dorește să prevină falimentele prin toate mijloacele”, comentează el asupra măsurii, pe care o vede cu un ochi critic. În loc de destigmatizarea falimentelor corporative, toate măsurile sunt extinse pentru a le preveni. “Aceasta este o încercare de a înlătura mecanismele bazate pe piața liberă”, explică Weinhofer și adaugă: “Dar cred că acest lucru nu face decât să amâne problemele”.

De asemenea, reprezentantul creditorilor își exprimă îngrijorarea cu privire la apariția așa-numitelor „companii zombi” în acest context.

Șeful Erste Bank, Gerda Holzinger-Burgstaller, a făcut o declarație similară săptămâna trecută. Ajutorul de stat ar trebui să fie mai bine direcționat pentru a nu menține companiile zombie în viață. În principiu, aceasta nu vede un val de insolvențe care se îndreaptă spre companiile autohtone, ci așteaptă „un mic efect de recuperare” atunci când ajutoarele de stat pentru coronacriză vor expira.

Gerhard Weinhofer apreciază situația mai puțin roz. Incertitudinea în companii este încă foarte mare. „Vorbesc o altă limbă”, spune el. Mai ales că se așteaptă la o redresare economică mai puțin dinamică în Austria decât în ​​SUA sau Germania, nu în ultimul rând datorită importanței mari a turismului, care este de-a dreptul la pământ.

De asemenea, rămâne de văzut cum va fi adoptată noua lege a falimentului, care restricționează drepturile creditorilor, lege care intră în vigoare pe 17 iulie. Potrivit lui Weinhofer, sfârșitul amânărilor de împrumut la sfârșitul lunii ianuarie nu a avut niciun impact major până acum. Așa că amânarea amânării nu poate să aducă nici acum nimic bun, este de părere acesta.

Reamintim că Austria s-a descurcat poate cel mai prost din Europa în perioada crizei sanitare a anului trecut. Abia acum s-a observat expunerea uriașă a întregii economii conduse de la Viena la turism și turiști. Nu doar sectoarele Horeca au avut parte de o gravă recesiune, ci tot ce înseamnă comerț, industrie alimentară și multe alte sectoare dependente de sectorul turistic.

Din octombrie până în decembrie 2020, economia Austriei s-a contractat de opt ori (!) mai mult decât media țărilor UE. Iar prăbușirea continuă din cauza celui de-al treilea lockdown.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!