Faliment răsunător pe piața bancară americană. Banca finanțatorilor din IT e la pământ
Banca Silicon Valley a fost închisă de autoritățile de reglementare. Departamentul de Protecție Financiară și Inovare din California a anunțat vineri că a intrat în posesia activelor Silicon Valley Bank. Motivul a fost „lichiditatea insuficientă și insolvența”, anunță CBS News.
Experții financiari spun că este cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace.
Măsurile au fost luate în condiţiile în care Banca Silicon Valley încerca să acopere o pierdere din vânzarea de active afectate de creşterea ratelor dobânzilor. Problemele sale au determinat clienţii să se grăbească să-şi retragă depozitele. Acțiunile companiei au scăzut cu 60% joi și cu până la 70% vineri, înainte ca tranzacționarea acțiunilor sale să fie oprită. Oficialii au declarat că au închis banca pentru a „proteja deponenţii asiguraţi”.
BREAKING: Silicon Valley Bank is closed by California regulators. It's the first FDIC-insured bank to fail this year https://t.co/eIu9cH52Tg pic.twitter.com/ABv9sAMAe1
— Bloomberg (@business) March 10, 2023
SVB era un creditor vital pentru afacerile noi și partener pentru aproape jumătate dintre companiile americane din domeniul tehnologiei şi al sănătăţii, finanţate prin capital de risc, care s-au listat pe pieţele bursiere anul trecut.
Îngrijorările că şi alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acţiunilor bancare la nivel mondial joi şi vineri dimineaţă.
Banca Silicon Valley funcționa de aproape 40 de ani și era considerată cea de-a 16-a instituție financiară ca mărime din SUA.
Efect de domino
Și sucursala SVB din Marea Britanie va fi declarată curând insolventă, anunță Bloomberg sâmbătă dimineața pe Twitter.
SVB Financial’s UK unit is likely to be declared insolvent after the collapse in the US of the Silicon Valley Bank parent https://t.co/rgJrhC9s4S
— Bloomberg (@business) March 11, 2023
Revenim cu detalii privind falimentul răsunător de pe piața bancară americană.