Închide

Fără consens momentan, dar deschidere pentru realizarea megainvestiției Camerei de Comerț

Avatar

Foto: CCIR

Timp de citire: 2 minute

Vicepremierii Dan Barna (USR PLUS) şi Kelemen Hunor (UDMR) transmit că în şedinţa coaliţiei guvernamentale de luni nu s-a ajuns la un acord în ce priveşte legea care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a unor terenuri proprietate privată a statului aflate în folosinţa CCIR. Există însă concesii în favoarea statului pe care liderii politici sunt dispuși să le facă pentru ca megainvestiția să meargă înainte.

“Nu s-a ajuns deocamdată la un consens, dar am convenit să continuăm discuţiile şi să fie amânat pentru moment”, a spus Barna, la finalul şedinţei coaliţiei, citat de Agerpres.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat la rândul său că mai sunt necesare discuţii în coaliţie, dar a adăugat că ar putea susţine proiectul de lege, “cu nişte garanţii pentru şi în favoarea” statului.

“Noi am atacat la Curtea Constituţională împreună cu USR legea votată acum un an, dacă nu mă înşel. CCR a spus că nu există probleme de neconstituţionalitate. Preşedintele Iohannis a trimis înapoi legea, a cerut nişte garanţii în favoarea statului: în cazul în care nu se realizează acea investiţie, terenul se întoarce în proprietatea statului. E o variantă pe care noi putem să o susţinem (…). Am simţit nevoia de a mai discuta în continuare în coaliţie. Eu, cu nişte garanţii pentru şi în favoarea statului român, pot să susţin acel proiect de lege, la reexaminare, dar mai e nevoie de discuţii”, a spus el, într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului.

Pe 31 martie, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii care vizează transmiterea cu titlu gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ a terenurilor proprietate privată a statului aflate, până la data intrării în vigoare a actului normativ, în folosinţa gratuită a CCIR şi care nu sunt revendicate.

Şeful statului cere reexaminarea actului normativ pentru modificarea şi completarea Legii camerelor de comerţ din România nr. 335/2007, prin care o suprafaţă de teren de 46 hectare de la Romexpo trece din proprietatea statului în cea a Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru dezvoltarea unui amplu proiect imobiliar.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că în cazul proiectului privind terenul de la Romexpo nu a fost luată o decizie în coaliţie, menţionând că el a arătat “mult tact, dorinţă de dialog şi cooperare” în relaţia cu USR PLUS şi ar trebui ca şi reprezentanţii acestei alianţe să “fie mai decenţi în a prezenta public”.

scroll to top