Închide

Miliardarul care conduce Federația Maghiară de Fotbal vrea acceptul UEFA pentru a afișa emblema Ungariei Mari

Avatar
Arpadsavok

Sursa foto: Carpathian Brigade / Facebook.

Timp de citire: 3 minute

Federația Maghiară de Fotbal (Magyar Labdarúgó Szövetség – MLSZ) încearcă să obțină de la UEFA acceptul pentru ca suporterii să poată afișa și folosi în cadrul competițiilor oficiale emblema Ungariei Mari și drapelul cu dungi alb-roșii al lui Árpád, potrivit declarațiilor președintelui Federației, Sándor Csányi, într-un interviu acordat M4 Sport și citat de publicația Telex.

Csányi este președintele Federației Maghiare de Fotbal din anul 2010, fiind, potrivit topului Forbes, al doilea cel mai bogat maghiar și primul maghiar care a intrat vreodată în topul global al miliardarilor.

El ocupă funcția de președinte-CEO al grupului financiar-bancar OTP Bank, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din regiunea Europei Centrale și de Est, care cuprinde și cea mai mare bancă din Ungaria. Csányi mai este acționar și membru al Consiliului de Administrație al companiei maghiare de petrol și gaze MOL Group. Mai deține Bonafarm, un holding maghiar din industria agro-alimentară. În 2021, avea o avere estimată la 393,4 miliarde de forinți (1,33 miliarde de dolari).

Csányi a spus că, deocamdată, potrivit indicațiilor UEFA, steagurile și emblemele Ungariei Mari nu pot fi afișate pe stadioane în timpul meciurilor organizate sub egida UEFA, inclusiv la meciurile echipei naționale. Totodată, a menționat că va discuta despre acest lucru cu reprezentanții UEFA, încercând să obțină acceptul lor pentru schimbarea situației de față.

”Dacă MLSZ organizează o competiție, echipele trebuie să accepte condițiile sale de desfășurare. Situația este similară și pe plan internațional. Dacă vrem să jucăm în preliminariile europene, în Liga Națiunilor sau chiar în Liga Campionilor sau în Europa League, atunci trebuie să acceptăm condițiile UEFA. Potrivit referințelor lor, steagurile sau bannerele care afișează mesaje rasiste sau politice nu pot fi arborate. Întrebarea care se pune este dacă simbolurile Ungariei Mari poartă un mesaj politic. Noi nu credem asta”, a spus Csányi, care este și unul dintre vicepreședinții UEFA.

Șeful MLSZ a spus că, deși simbolurile Ungariei Mari nu sunt incluse în așa-numitele cataloage FARE (Football Against Racism In Europe) ale UEFA, care enumeră cuvintele, semnele, simbolurile și gesturile ofensatoare și, ca atare, interzise pe stadioane, UEFA a avut obiecții față de acestea în trei situații anterioare. De fiecare dată, Ungaria a fost chemată să dea explicații în fața comisiei de disciplină a forului continental și, în fiecare dintre aceste cazuri, simbolurile au fost catalogate drept revizioniste și naționaliste, a adăugat el.

Președintele MLSZ a vorbit și despre un alt simbol asupra căruia UEFA a avut obiecții:

”Drapelul cu dungi al lui Árpád este arborat în Parlament printre steagurile istorice ale Ungariei, fiind secole la rând steagul oficial al Ungariei. Într-adevăr, a existat o perioadă scurtă în istoria noastră când el a întruchipat fascismul și rasismul, iar unii l-au asociat drept simbol al acestora. Dar cred că o perioadă așa de scurtă nu ar trebui să primeze în fața unei perioade de câteva secole”, a spus el.

Totuși, Csányi adaugă că nu și-ar dori să vadă în tribunele stadioanelor steagurile cu dungi alb-roșii, pentru că Ungaria are un alt steag oficial, însă nici nu vrea ca suporterii maghiari, Federația sau echipa națională să fie pedepsite dacă vreunul dintre suporteri îl va arbora în timpul meciurilor oficiale.

”Vom încerca să obținem acceptul UEFA, dacă suporterii insistă să îl aducă pe stadion. Și nici nu cred că utilizarea lui este o așa mare problemă. Dar nu suntem singuri în Europa. Fanii țărilor vecine pot fi iritați de acest simbol, așa că nu putem decide în mod independent dacă poate sau nu să fie utilizat. Asta se va decide doar la sfârșitul unui proces de negociere”, a mai spus șeful Federației Maghiare de Fotbal.

scroll to top