Închide

Fericiții pandemiei | Coronavirusul a umplut buzunarele producătorilor Dettol

Avatar
Dettol 1

Foto: Shutterstock

Timp de citire: 2 minute

Reckitt Benckiser a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a vânzărilor, datorită Dettol și coronavirusului. Grupul își revizuiește acum portofoliul de mărci pentru a menține ritmul. Prima victimă? Scholl, care este deja pe cale de a părăsi grupul.

Dettol a devenit în 2020 un brand global. Produsele de curățare și dezinfectantele au trăit anul vieții lor. La fel și producătorul FMCG Reckitt Benckiser.

Grupul, care produce Dettol și Lysol, printre altele, a realizat vânzări de 14 miliarde de lire sterline (16,3 miliarde de euro), ceea ce a reprezentat astfel o creștere comparabilă cu anul anterior de 11,8%. Potrivit Financial Times, aceasta a fost cea mai mare creștere de la formarea grupului în 1999.

Vânzările de produse de igienă au crescut cu o cincime, în principal datorită faptului că giganta companie a introdus Dettol și Lysol pe 41 de piețe noi în timpul pandemiei. Însă și alte categorii de produse au mers bine. De exemplu, suplimentul de imunitate Airborne și-a văzut vânzările mai mult decât dublate.

Ce se întâmplă după pandemie?

Întrebarea este ce vine după pandemia Covid pentru producător, care deține și analgezicele Nurofen și prezervativele Durex. La fel ca mulți analiști și investitori, grupul se așteaptă la o normalizare: Reckitt Benckiser își propune o creștere modestă a vânzărilor de la 0 la 2% în 2021, deoarece se străduiește să îmbunătățească cifrele record de anul trecut.

Înainte de pandemie, grupul s-a luptat de ani de zile cu o creștere lentă și dificultăți operaționale. Laxman Narasimhan, noul CEO, vrea acum să schimbe acest lucru și consideră că 2020 este un punct de cotitură. Șeful executivului dorește să profite de ocazie pentru a reorganiza afacerea și spune că va lua „măsuri îndrăznețe”.

Scholl out, Biofreeze in

Compania a anunțat imediat o revizuire strategică a operațiunilor sale din China privind alimentele pentru copii. Reckitt Benckiser vinde, de asemenea, marca Scholl pentru îngrijirea picioarelor către grupul de capital privat Yellow Wood Partners.

În direcția opusă, producătorul Dettol își extinde portofoliul cu marca de analgezice și calmare a durerii Biofreeze, dar și cu produsele de igienă feminină Queen V.

Între timp, grupul se concentrează și pe afaceri business-to-business B2B, cu oferte generoase, inclusiv dezinfectarea celebrului stadion Wembley.

„Ne așteptăm ca 2021 să fie un an de progrese strategice suplimentare și rămânem încrezători că ne vom îndeplini obiectivele pe termen mediu”, conchide Narasimhan.

scroll to top