Ferrero va reduce dimensiunile borcanelor Nutella. Care este scopul?
Ferrero, proprietarul Nutella, a confirmat că va reduce dimensiunea borcanelor Nutella fără a modifica prețul. De asemenea Ferrero a confirmat că nu au existat modificări ale rețetei. Acesta a declarat că modificările se datorează unei creșteri a costurilor și sunt cu efect imediat, pentru început în Marea Britanie și Belgia.
Un purtător de cuvânt al Ferrero a declarat pentru FoodNavigator:
„La fel ca mulți alți producători, costurile legate de produsele noastre au crescut. În Marea Britanie, am făcut o modificare a borcanului nostru Nutella de 400 g, care va fi acum disponibil la gramajul de 350 g. În Belgia, borcanul nostru de 750 g Nutella este acum disponibil la 700 g, iar borcanul nostru de 975 g este disponibil la 900 g. Aceste schimbări ne permit să oferim în continuare consumatorilor noștri cea mai înaltă calitate, gust și prospețime a produsului lor preferat, fără a crește prețul unitar. ”
Nutella este cel mai recent brand care a redus mărimea produsului său fără a modifica prețul: o tendință cunoscută sub denumirea de „shrinkflation” și care s-a confruntat adesea cu o reacție din partea consumatorilor. După o mișcare similară făcută de Cadbury anul trecut, Adam French, expertul în drepturile consumatorilor la Which?, a spus:
„În ultimii ani, am văzut în mod repetat această tendință de scădere a cantităților produselor populare, în timp ce prețurile rămân aceleași și este de înțeles pentru că gospodăriile, multe dintre ele confruntându-se cu o dificultate financiară, se simt frustrate de asta.”
Între septembrie 2015 și iunie 2017, conform celor mai recente date oficiale disponibile, au existat 206 produse care au scăzut în dimensiune și 79 care au crescut în dimensiune, potrivit datelor Oficiului de Statistică Națională.
„Am observat, de asemenea, că prețurile au avut tendința de a nu se modifica atunci când produsele au schimbat dimensiunea, în concordanță cu ideea că unele produse sunt supuse unei„ contracții ”, se arată în raport.
Cele mai multe, 144, erau alimente și băuturi, cu 86 de contracții, printre ele regăsindu-se pâine, cereale, carne, zahăr, tartine și produse de cofetărie. Majoritatea producătorilor de ciocolată au dat vina pe nevoia de a-și redimensiona produsele din cauza creșterii costurilor materiilor prime. În octombrie 2016, Toblerone declarase: „Ne confruntăm cu costuri mai mari pentru numeroase ingrediente … a trebuit să luăm o decizie între schimbarea formei celebre a batonului și creșterea prețului.”
Mars, care produce Maltesers, M&M’s și Minstrels să dea vina pe creșterea materiei prime și a costurilor operaționale pentru modificările dimensiunilor ambalajelor.
Un alt raport al brokerilor de asigurări Lockton din 2017 susținea că 43% dintre producătorii de alimente și băuturi din Marea Britanie au recunoscut deja că au scăzut cantitățile, în timp ce alți 56% erau dispuși să facă acest lucru. Doar 1% au exclus complet varianta pentru viitor.
Trei sferturi (76%) din cei 200 de producători de alimente și băuturi chestionați în august și septembrie 2017 au afirmat că sunt supuși presiunilor comercianților cu amănuntul să reducă prețurile, pe măsură ce costurile cresc.