Închide

Fișa cu venitul lunar al președintelui Macron a fost publicată

Avatar
Macron Trist

Foto: c4ep.eu

Timp de citire: 2 minute

Emmanuel Macron a fost nevoit să facă public salariul lunar pe care îl câștigă în calitate de președinte al Franței, scrie 7sur7. Dacă remunerația șefului statului era deja cunoscută, publicarea acestei fișe de salariu este fără precedent, relatează presa franceză.

Documentul cu fișa de venit al președintelui francez în format PDF a fost publicat pe madada.fr, în urma unei cereri făcute de un fost jurnalist, Xavier Berne. Este vorba despre două borderouri, unul pentru lunile decembrie 2023 și altul ianuarie 2024, pe care sunt menționate sumele 14.523,94 euro și, respectiv 14.586,32 euro net. Este menționată și adresa „angajatorului”: „Presidence de la République, 55, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris”. Dacă unele elemente confidențiale au fost acoperite, informațiile principale sunt evidente, relatează Libération joi, citat de Digi24.

Salariul președintelui Franței a fost adus la cunoștința publicului încă din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy. Fixat la 21.300 de euro net lunar la acea vreme (2007-2012), salariul a fost redus cu 30% în timpul mandatului lui François Hollande. Venitul este impozabil și indexat conform acelorași reguli care se aplică înalților funcționari publici – inclusiv prim-ministrul, miniștrii, deputații și senatorii, reamintește BFMTV. După cum se precizează în fișa de salariu, Emmanuel Macron primește 16.039,71 euro brut sau 12.457,10 euro „salariu de bază” la care se adaugă o „indemnizație de funcție” de 3.207,70 euro și o „indemnizație de ședere” de 373,71 euro.

Obținerea acestor informații nu a fost o misiune ușoară.

În 2020, Lucie Sponchiado, cercetător la Observatorul de Etică Publică, înaintase o cerere în acest sens, care a fost respinsă de cabinetul Elysée, în contradicție cu legea franceză care instituise dreptul cetăţenilor de a avea acces la documentele administrative: „Orice persoană poate obţine comunicarea documentelor deţinute de o administraţie în cadrul activităților de serviciu public, indiferent de forma sau suportul acestora”.

S-a ajuns la un proces în contencios administrativ, care a fost câștigat doi ani mai târziu.

Acum, solicitarea făcută de Xavier Berne a primit răspuns în „doar” două luni, potrivit 7sur7.

scroll to top