Închide

FMI: 20 de țări ar putea avea nevoie de asistență de urgență pentru a atenua criza alimentară

Avatar
poverty, girl, hungry

Fotografie de hunny0001 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fondul Monetar Internațional a declarat luni că până la 20 de țări, multe din Africa, ar putea avea nevoie de asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare globale, potrivit Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vorbind la o conferință în Arabia Saudită, a mai spus că 141 de milioane de oameni din lumea arabă sunt expuși insecurității alimentare.

FMI a aprobat vineri o nouă fereastră de împrumut pentru șoc alimentar în cadrul instrumentelor sale de finanțare de urgență existente pentru a ajuta țările vulnerabile să facă față penuriei de alimente și costurilor ridicate generate de războiul Rusiei din Ucraina.

Georgieva a spus că 48 de țări din întreaga lume sunt în mod deosebit expuse crizei alimentare.

„Din cele 48 de țări, este posibil ca aproximativ 10-20 să solicite (asistență de urgență)”, a spus Georgieva, adăugând că „destul de multe dintre ele” se află în Africa subsahariană.„Suntem aici pentru voi”, a promis ea membrilor la eveniment.

FMI va lupta împotriva restricțiilor comerciale cu alimente pentru a ușura situația și intenționează să finanțeze fereastra șocului alimentar folosind alocațiile de DST de anul trecut.

Țările din regiunea Orientului Mijlociu și nu numai au intervenit pentru a sprijini statele care se luptă cu inflația alimentară ridicată și penuria alimentară agravată de evoluțiile geopolitice globale și de riscul crescând de recesiune globală.

Georgieva a declarat că statele arabe din Golf „planifică să facă noi angajamente în curând”, după anunțul recent al Grupului Arab de Coordonare privind un acord inițial de 10 miliarde de dolari pentru a atenua criza globală a aprovizionării cu alimente.

FMI și Arabia Saudită au semnat luni un acord pentru înființarea unei reprezentanțe regionale a FMI la Riad.

Asigurarea stabilității sociale prin furnizarea adecvată a alimentelor de bază este o prioritate dincolo de granițele celor direct afectați, a declarat Alice Gower, director de geopolitică și securitate la Azure Strategy, cu sediul în Londra.

„Produse de bază precum grâul, orezul și lintea riscă să fie inaccesibile comunităților sărace din regiune”, a declarat ea pentru Reuters. „Dorința de stabilitate regională – și, prin urmare, de securitate – a dus la creșterea investițiilor din partea statelor precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în țări aflate sub presiune financiară”.

scroll to top