Închide

Xi Jinping cere ajutorul Germaniei pentru a evita războiul comercial dintre China și UE

Avatar
Xi

Sursă foto: Captură de ecran de pe site-ul https://www.fmprc.gov.cn/

Timp de citire: 2 minute

Președintele chinez face apel la Europa să “susțină principiile pieței și corectitudinii” în contextul unei dispute privind subvențiile de stat, potrivit Politico.

Liderul Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la Germania să frâneze războiul comercial iminent dintre Uniunea Europeană și Beijing.

Într-o întâlnire virtuală cu cancelarul german, Olaf Scholz, vineri, Xi a lansat un atac subtil voalat la adresa strategiilor de securitate economică ale UE și a cerut Germaniei să rămână deschisă la investițiile chinezești.

“[Sper că] Germania va impulsiona Uniunea Europeană să susțină principiile pieței și echității și să colaboreze cu China pentru a proteja concurența loială pe piață și comerțul echitabil, precum și lanțurile industriale și valorice stabile”,

i-a spus președintele chinez lui Scholz, potrivit agenției de presă de stat Xinhua.

Comisia Europeană a lansat o anchetă privind subvențiile de stat care stau la baza vehiculelor electrice fabricate în China. Deși Xi nu a menționat ancheta, mișcarea a determinat un oficial de rang înalt să ceară UE să

“dea dovadă de reținere în ceea ce privește utilizarea măsurilor de apărare comerciala”.

În plus, Bruxelles-ul se confruntă, de asemenea, cu apeluri de a examina subvențiile de stat pentru sectoarele energiei eoliene și dispozitivelor medicale din China.

Xi este așteptat să se întâlnească cu Ursula von der Leyen și Charles Michel, șefii Comisiei Europene și Consiliului European, până la sfârșitul anului. Comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, urmează să viziteze Beijingul și Hong Kong-ul săptămâna viitoare.

Accentul tot mai mare pus de Beijing pe ideologie, coerciția împotriva aliaților SUA, cum ar fi Japonia, Canada și Lituania, și poziția asertivă față de Taiwan au forțat guvernele UE să se concentreze pe așa-numita “politică de reducere a riscurilor” în ceea ce privește relațiile blocului cu China. Chiar săptămâna aceasta, prim-miniștrii Olandei și Irlandei – care au legături comerciale masive cu China – fac un turneu în țări precum Malaezia, Vietnam și Coreea de Sud, în căutarea unor piețe alternative în Asia.

Xi pare îngrijorat de faptul că UE urmează linia americană în ceea ce privește China, în timp ce urmează să se deplaseze în SUA pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden, pe fondul înăspririi concurenței dintre cele mai mari două economii ale lumii.

“Relațiile dintre China și Europa sunt esențiale pentru stabilitatea ordinii mondiale și pentru prosperitatea continentului eurasiatic”,

a declarat Xi.

“China vede Europa ca pe un partener strategic cuprinzător și ca pe un pol important în [lumea] multipolară”.

Referirea la lumea multipolară este un atac comun al Beijingului la ceea ce consideră a fi o ordine mondială preferată de SUA.

Într-o scurtă declarație, biroul cancelarului a precizat că Scholz

“a avut un schimb de opinii cu Xi cu privire la relațiile bilaterale și la cooperarea în sectorul economic”.

Potrivit Xinhua, Scholz și-a exprimat interesul pentru

“aprofundarea relațiilor germano-chineze” și pentru “cele mai mari succese ale companiilor germane în China”,

fără a menționa în mod specific poziția sa cu privire la relațiile UE-China.

scroll to top