Închide

FMI către România: ”Continuați reformele!” | Prognoza pentru 2022, revizuită semnificativ în sus

Avatar
A balance scale on a woman s table

Fotografie de EKATERINA BOLOVTSOVA pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

După o redresare solidă în urma pandemiei, România se confruntă acum, la fel ca și alte țări din UE, cu riscuri și incertitudini legate de războiul din Ucraina. În perioada premergătoare războiului, producția atinsese niveluri de dinaintea crizei în S1 2021, iar creșterea în S1 2022 a rămas robustă, notează Fondul Monetar Internațional (FMI) într-un comunicat prin care evaluează starea economiei României.

Instituția financiară apreciază că economia României va crește cu 4,75% în acest an, susținută mai ales de dinamica cererii interne, creștere mai mult decât dublă față de cea de 2,2% prognozată în raportul din primăvară. Bugetul pentru acest an este construit pe o creştere a PIB-ului de 4,6%.

De asemenea, FMI estimează o inflație medie de 13,3% până la finalul acestui an, cu mult peste cea estimată în luna aprilie, de doar 9%. În plus, inflația va rămâne ridicată și în 2023, fiind estimată la o medie de 10%.

Oficialii FMI au subliniat importanţa crucială ca România să implementeze politici macroeconomice prudente, care protejează stabilitatea macroeconomică şi a sfătuit România să revigoreze reformele structurale pentru a impulsiona creşterea economică.

Fondul recomandă guvernului eliminarea treptată a plafoanelor pentru prețurile la energie și înlocuirea acestora cu măsuri mai bine țintite, destinate să ajute categoriile vulnerabile de oameni. În plus, explică faptul că este nevoie de o reformă a pensiilor și a salariilor din sistemul bugetar.

În ce privește deficitul bugetar, FMI notează că acesta s-a redus în 2021, după expansiunea indusă de pandemie, preconizând că se va consolida moderat în continuare în acest an, pe fondul unei creșteri nominale puternice a veniturilor.

Se estimează că deficitul de cont curent va rămâne ridicat, dar revenirea investițiilor străine directe și lansarea Planului Național de Redresare și Reziliență susținut de UE oferă finanțare substanțială. Acesta din urmă este condiționat de reforme și investiții de stimulare a creșterii pe termen mediu, mai precizează FMI.

De asemenea, membrii boardului FMI subliniază că politica monetară trebuie să rămână suplă şi apreciază că rata dobânzii va trebui să continue să crească, pentru a preveni apariţia unei spirale salarii-preţuri.

Pe fondul slăbirii competitivităţii externe şi creşterii deficitului de cont curent, directorii FMI recomandă o tranziţie graduală spre un curs de schimb mai flexibil care, împreună cu consolidarea fiscală, ar ajuta la rezolvarea dezechilibrelor externe.

scroll to top