Închide

FMI, sfat cinic către guverne: lăsați mari prețurile la energie, pentru ca oamenii să consume mai puțin!

Avatar
electricity, wire, power line support

Fotografie de sdvigger pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Fondul Monetar Internațional (FMI) a cerut joi guvernelor europene să nu ia măsuri suplimentare de protecție a consumatorilor, pe fondul creșterii prețurilor la energie, în așa fel încât creșterile să se transmită către consumatori, care astfel ar fi încurajați să economisească energia și să treacă mai rapid spre consumul de energie verde. Totuși, FMI a precizat că guvernele ar trebui să îi protejeze pe consumatorii mai săraci și mai vulnerabili, însă măsurile de sprijin ar trebui să fie țintite special pentru aceștia, scrie Financial Times.

Guvernele europene care au încercat să protejeze consumatorii casnici de creșterea costurilor prin controlul prețurilor energiei, reduceri de taxe și subvenții ”ar trebui să permită ca creșterea costurilor combustibililor să fie transmisă către utilizatorii finali, pentru a încuraja economisirea energiei și renunțarea la combustibilii fosili”, a declarat directorul adjunct al departamentul pentru Europa al FMI.

Într-un text postat pe blogul FMI, Oya Celasun a adăugat că, în același timp, guvernele ar trebui să pună în aplicare, în manieră prioritară, măsuri de ajutor pentru a sprijini gospodăriile cu venituri mici, care sunt cel mai puțin capabile să facă față creșterii prețurilor la energie”.

Prețurile energiei la consumatorii finali au crescut cu o rată anuală de aproape 40% în zona euro și cu 57% în Marea Britanie, reflectând creșterea prețurilor pe piețele angro de gaze și petrol după invadarea Ucrainei de către Rusia. Creșterile afectează drastic venitul disponibil al gospodăriilor de pe tot cuprinsul Europei, notează publicația citată.

Gospodăriile mai sărace, care cheltuiesc o parte mai mare din disponibilul monetar pe energie electrică și gaz, sunt afectate în mod deosebit.

Prin urmare, FMI a cerut o schimbare a politicilor guvernamentale, de la măsuri de sprijin ample și nediscriminatorii, la ajutor direcționat.

Printre țările europene, lista cu măsurile aflate în vigoare cuprinde plafonarea prețurilor la energie în Franța, Spania și Portugalia, reduceri de taxe la energia electrică în Germania și Olanda, subvenții pentru energie în Italia și Grecia, precum și alocații pentru energie în Germania și Regatul Unit.

Cu toate acestea, ”în condițiile în care combustibilii fosili probabil că vor rămâne la prețuri mari pentru o perioadă mai mare de timp, guvernele ar trebui să lase prețurile cu amănuntul să crească, pentru a promova economisirea energiei, protejând în același timp gospodăriile mai sărace”, a spus Celasun.

Măsurile de sprijin ample luate de guverne nu numai că întârzie ajustarea necesară la șocul energetic, dar mențin și cererea globală de energie și prețurile mai ridicate decât ar fi în mod natural, a avertizat reprezentantul FMI.

În multe țări, costul combaterii creșterii prețurilor la energie va depăși 1,5% din producția economică în acest an, a estimat FMI. Aceste măsuri sunt mai costisitoare decât compensarea completă a creșterii costului vieții pentru grupul celor mai sărace 20% dintre gospodăriile europene, cost pe care FMI l-a estimat la aproximativ 0,4% din media produsului intern brut pentru 2022.

Andrew Kenningham, economist la Capital Economics, crede că, într-adevăr, guvernele europene își vor îndrepta atenția spre un sprijin mai bine direcționat în următoarele luni, pentru că ”prețul plătit pentru subvențiile universale la energie va deveni, pur și simplu, prohibitiv”.

Tot joi, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) Antonio Guterres a cerut guvernelor din întreaga lume să aplice taxe speciale pentru companiil de petrol și gaze, acuzându-le de ”lăcomie grotescă”.

Guterres a declarat că este ”imoral” ca marile companii din domeniul petrolului și gazelor naturale să profite de pe urma crizei declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în contextul în care tot mai multe companii de profil anunță profituri record pe fondul creșterii prețurilor la energie.

scroll to top