Închide

Cum va vota fondul suveran al Norvegiei împotriva rezoluției climatice ce vizează BP?

Avatar
Benzinarie Austria

Benzinărie BP, Tauernalm, Austria. Foto: dreamstime.com

Timp de citire: 2 minute

Fondul suveran norvegian de 1.400 de miliarde de dolari, unul dintre cei mai mari investitori din lume, a anunțat sâmbătă că va vota împotriva unei rezoluții prin care se cere companiei britanice BP să adopte obiective mai stricte în materie de gaze cu efect de seră, potrivit Reuters.

În timp ce BP își propune deja să reducă emisiile, moțiunea depusă de grupul activist Follow This înaintea votului acționarilor din 27 aprilie solicită companiei să se alinieze la obiectivul acordului de la Paris privind schimbările climatice de a limita încălzirea globală.

Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează fondul norvegian, a declarat anul trecut că intenționează să adopte o poziție mai dură față de companiile care nu adoptă planuri credibile privind clima.

Acesta nu a oferit un motiv pentru respingerea moțiunii. Dar fondul a declarat în trecut că, deși uneori susține propunerile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) înaintate de grupurile activiste, judecă cu atenție fiecare caz în parte.

Într-o declarație trimisă prin e-mail, Follow This a declarat că NBIM, în calitate de investitor important, ar trebui să dea dovadă de leadership în ceea ce privește problemele climatice.

“NBIM a eșuat la primul test real al noii sale politici de vot privind clima”, a scris fondatorul Follow This, Mark van Baal.

Fondul norvegian, la rândul său construit pe veniturile din petrol și gaze, deținea 2,73% din acțiunile BP, în valoare de aproximativ 2,8 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022.

Consiliul de administrație al BP a recomandat acționarilor să voteze împotriva rezoluției, spunând că este “neclar” ce dorește compania să facă.

Consilierii de investitori ISS și Glass Lewis au recomandat, de asemenea, acționarilor BP să se opună rezoluției, în timp ce Forumul Fondului de pensii al autorităților locale din Marea Britanie (LAPFF) a cerut investitorilor să o susțină.

În februarie, BP a revenit asupra planurilor de reducere a nivelurilor de producție de petrol și gaze naturale din 2019 cu 40% până în 2030, iar acum are în vedere o reducere de 25%, ceea ce i-a înfuriat pe activiștii pentru climă.

scroll to top