Închide

Fondul Suveran visat de Dragnea și Vâlcov, implementat la Budapesta, într-o variantă originală

Avatar
budapest, danube, parliament

Fotografie de Bergadder pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Parlamentul de la Budapesta, dominat de fideli ai premierului Viktor Orbán, a aprobat transferul unei categorii largi de active de stat către o pleiadă de fundații nou înființate, de natură cvasi-privată, măsura fiind adoptată într-un cor de critici venite din partea partidelor de opoziție, care susțin că în acest fel Orbán își va putea consolida rămânerea la putere, indiferent de rezultatele viitoarelor alegeri.

Legea votată de Parlament recunoaște proprietatea a câtorva zeci de fundații asupra unor active de stat dintre cele mai diverse, de la apartamente și locuințe, plus un palat, acțiuni blue-chip în companii de stat, un combinat de producție a oțelului, ba chiar și un stadion de fotbal, notează Bloomberg.

Valoarea lor combinată este estimată la câteva miliarde de dolari. Majoritatea acestor fundații vor supraveghea universitățile de stat și vor fi conduse de aliații apropiați ai lui Orbán, în unele cazuri miniștri din guvernul său.

Plan cu bătaie lungă

Probabil că nu este întâmplător faptul că Ungaria a cerut Uniunii Europene să dirijeze a cincea parte din subvențiile pe care țara este eligibilă să le primească din Fondul de Redresare și Reziliență, în valoare de 800 miliarde euro, către ”modernizarea universităților”, operațiune care ar urma să fie supravegheată de consiliile directoare ale fundațiilor.

În acest fel, spune opoziția, Ungaria riscă să declanșeze o acțiune din partea Comisiei Europene, care poate reține fonduri de la orice stat membru despre care ar considera că periclitează intereselor financiare ale Uniunii.

În vreme ce reprezentanții guvernului spun că acesta nu este decât un mod inovativ de a trece la o modernizare totală, de la învățământul superior la politicile culturale ale țării, liderii opoziției au denunțat modelul acestor fundații drept o încercare a lui Orbán și a aliaților săi de a se asigura că își vor menține influența asupra economiei și a instituțiilor care modelează strategia de dezvoltare națională chiar și dacă vor pierde alegerile legislative următoare, care vor avea loc anul viitor.

”Acesta este un furt orchestrat și premeditat al bunurilor poporului maghiar”, a declarat Gergely Arató, membru al partidului de opoziție Coaliția Democratică (DK), în timpul dezbaterii parlamentare.

Orban s-a străduit să explice tuturor contestatarilor, în special Uniunii Europene, necesitatea de a externaliza sarcina conducerii organizațiilor de stat, incluzând aici universitățile și organismele culturale, către ceea ce vor fi, în esență, niște fundații private. Administratorii acestora vor putea avea mandate teoretic nelimitate, pe viață, potrivit legii nou votate, care stabilește criterii stricte care protejează conducerile fundațiilor de orice încercări de a le demite.

În expunerea de motive, Guvernul a susținut că ”diversitatea și schimbarea dinamică a responsabilităților publice justifică o regândire a rolului statului”.

”Fundațiile pot să se folosească de bunurile care le-au fost date doar pentru binele public, pentru educație”, a argumentat Orbán în ședința de luni a Parlamentului.

Liderii opoziției mai susțin că, pe lângă faptul că prezintă un risc de corupție, fundațiile îi vor permite lui Orbán și aliaților săi să își impună agenda naționalistă, anti-LGBTQ și anti-migranți, care a îndepărtat Ungaria de curentul predominant european.

Mai mulți membri ai Parlamentului European i-au scris luni președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cerându-i să blocheze finanțarea Ungariei prin Planul de Redresare și Reziliență, potrivit publicației Politico.eu, care citează scrisoarea trimisă de aceștia. Noile instituții reprezintă ”structuri de finanțare opace” care sunt ”ferite de orice control public”, au scris aceștia.

scroll to top