Închide

Fortune 500 Europe: Care este cea mai mare companie de pe continent?

Avatar
Shell Pecten Logo On Refueling Station

Foto: Shell.com Media Gallery

Timp de citire: 3 minute

Companiile energetice se află în fruntea listei Fortune 500 Europe, publicată recent, potrivit Euronews.

Vă prezentăm un nou clasament al peisajului corporatist european în continuă schimbare: Fortune 500 tocmai a publicat prima ediție europeană, în care enumeră companiile în funcție de cât de mulți bani încasează.

Clasamentul include companii din 24 de țări diferite din regiune, inclusiv din Rusia.

Veniturile totale ale întregului clasament Fortune 500 Europe se ridică la 13 900 de miliarde de dolari (13 020 miliarde de euro) – echivalentul a de 3,5 ori PIB-ul Germaniei.

Prin comparație, venitul total al Fortune 500 din SUA este de 18,1 trilioane de dolari, iar cel al Fortune Global 500 este de 41 trilioane de dolari.

În ciuda rapoartelor recente privind economia sa în urmă, Germania este în continuare cea mai mare putere din Europa atunci când vine vorba de companii profitabile: 80 de firme germane se regăsesc pe listă, Volkswagen și Uniper ocupând primele trei locuri.

De asemenea, se remarcă Gazprom din Rusia, care, în ciuda faptului că se confruntă cu o serie de sancțiuni occidentale din cauza războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei, se află încă printre cei mai mari 10 jucători din Europa, pe locul opt.

Pe măsură ce tensiunile și războaiele globale au dus la creșterea prețurilor la energie și la limitarea aprovizionării, marii jucători din acest sector și-au văzut veniturile crescând și, ca atare, au obținut unele dintre cele mai bune poziții de pe listă, inclusiv locul întâi: Gigantul energetic britanic Shell se situează pe primul loc în Europa, cu un venit anual de 381 de milioane de dolari (355,8 milioane de euro) în 2022.

Alte companii energetice care ocupă locuri fruntașe sunt TotalEnergies din Franța (4), BP din Marea Britanie (6) și Electricité de France, care completează topul celor mai valoroase 10 companii de pe continent.

Lista celor mai importante 10 companii din Europa din 2023 din topul Fortune 500

  1. Shell (Marea Britanie)
  2. Volkswagen (Germania)
  3. Uniper (Germania)
  4. TotalEnergies (Franța)
  5. Glencore (Elveția)
  6. BP (MAREA BRITANIE)
  7. Stellantis (Țările de Jos)
  8. Gazprom (Rusia)
  9. Grupul Mercedes-Benz (Germania)
  10. Electricité de France (Franța)

Pe de altă parte, sectorul financiar-bancar, afectat de o piață de fuziuni și achiziții slabă, se află mai jos pe listă, cu Banco Santander din Spania pe locul 21, BNP Paribas din Franța pe locul 27 și HSBC Holdings din Marea Britanie pe locul 28.

În ciuda faptului că apar mai jos în clasament, companiile financiare sunt în continuare cele mai răspândite, cu 84 de companii pe listă.

În afară de sectorul energetic și financiar, printre cele 500 cele mai mari companii din Europa se numără și firme din sectorul materialelor de construcții (30), al alimentelor și băuturilor (27) și al comerțului cu amănuntul (25).

“Corporațiile europene au fost nevoite să treacă prin mai multe provocări în ultimul an fiscal, inclusiv războiul din Ucraina și efectele sale asupra prețurilor energiei, precum și volatilitatea economică datorată inflației și ratelor ridicate ale dobânzilor”, a declarat Scott DeCarlo, editorul listei Fortune. “În pofida vânturilor potrivnice, unele industrii au beneficiat de un impuls al cererii de consum pe măsură ce au ieșit din pandemia COVID-19, iar sustenabilitatea a rămas în prim-plan pentru mai multe dintre ele”, a adăugat el. “Odată cu o populație diversă vin și provocări diverse, astfel că aceste puteri europene continuă să crească și să se adapteze într-un peisaj geopolitic și economic din ce în ce mai complex și imprevizibil.”

Care sunt țările cu cele mai bogate companii?

După Germania, Marea Britanie este țara cea mai reprezentată în lista Fortune 500, cu 76 de companii care apar în clasament, reprezentând mai mult de 2 milioane de dolari (1,87 milioane de euro), ceea ce reprezintă peste 15% din veniturile totale ale listei.

Printre numele britanice care apar pe listă se numără Tesco (34), BT Group (152), Diageo (188), Marks & Spencer (255), John Lewis Partnership (274) și BBC Group (436).

Marea Britanie și Germania sunt urmate de Franța: 71 de companii franceze figurează pe listă, în timp ce Olanda oferă 37, iar Elveția 36.

În topul Fortune 500 Europe figurează 35 de femei director general, adică 7%, ceea ce reprezintă mai mult decât cele 5,8% reprezentate de femei în clasamentul Fortune Global 500, dar mai puțin decât cele 10,4% din clasamentul Fortune 500 din SUA.

Majoritatea companiilor enumerate sunt bine stabilite, având o vechime medie de 108 ani. Cea mai veche companie de pe listă este Anheuser-Busch InBev, ale cărei rădăcini în Germania datează din 1366.

scroll to top