Închide

Fost amic al lui Putin, președintele Cehiei și-a schimbat părerea: ”Rusia a pierdut totul!”

Avatar
prague, praha, castle of prague

Castelul din Praga, sediul președinției Cehiei. Fotografie de RalfGervink pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prin invadarea Ucrainei, Rusia nu a câștigat nimic și a pierdut, practic, totul, a declarat președintele ceh Miloš Zeman, la finalul unei întâlniri cu diplomații cehi, organizată la Castelul din Praga, sediul președinției țării, scrie publicația Euractiv.com.

Înainte de începerea războiului din Ucraina, Zeman era considerat unul dintre cei mai apropiați prieteni ai Kremlinului dintre liderii UE, amenințând adesea să deraieze politicile blocului comunitar, în situații care ar fi pus Rusia în poziții delicate.

Zeman  a detaliat spunând că Rusia a suferit pierderi economice, umane, materiale și de reputație internațională de la momentul în care a luat decizia să își invadeze vecinii.

Președintele ceh a mai declarat că, potrivit evaluărilor sale, Putin a atacat Ucraina fiind influențat de decizia retragerii NATO din Afganistan, opinie împărtășită anterior și de președintele israelian Yitzhak Herzog.

Șeful statului ceh a mai spus în fața diplomaților țării sale că toate forțele politice din Cehia sunt de părere că războiul din Ucraina reprezintă o agresiune nejustificată a Rusiei.

El a dat asigurări că sprijină întru totul furnizarea de arme guvernului de la Kiev și a lăudat felul în care cehii i-au primit pe refugiații ucraineni. Până în prezent, în Cehia au intrat aproximativ 400.000 de ucraineni fugiți din calea războiului.

În privința viitorului conflictului din Ucraina, Zeman este convins că Cehia va fi una dintre țările care vor contribui major la reconstrucția Ucrainei, dar a spus că lumea ar trebui să se aștepte la un război lung, de uzură. De altfel, Guvernul de la Praga și-a arătat deja dorința de a conduce eforturile de reconstrucție a țării aflate în război și a stabilit un canal bilateral în vederea participării companiilor cehe la aceste eforturi.

Până când războiul din Ucraina l-a obligat să își schimbe poziția, Zeman a fost considerat unul dintre cei mai apropiați prieteni ai Kremlinului dintre toți liderii din Uniunea Europeană. De exemplu, președintele ceh i-a sfătuit pe ucraineni, în repetate rânduri, să considere anexarea Crimeei la Rusia drept un fapt împlinit și să se aștepte, cel mult, la anumite sume plătite drept despăgubiri.

Chiar și așa, Zeman s-a poziționat adesea împotriva liniilor de politică externă a guvernului ceh, în special al celui condus de Petr Fiala, cunoscut pentru atitudinea sa intransigentă față de Rusia și pentru pro-europenismul coaliției pe care o gestionează. Ultimul exemplu: la întâlnirea cu diplomații cehi, Zeman nu l-a invitat și pe ministrul Afacerilor Externe, Jan Lipavský, reprezentant al Partidului Piraților.

Deși retorica lui Zeman față de Rusia s-a schimbat radical, liderul de la Praga a anunțat că intenționează să întreprindă două vizite de stat în China și Serbia, înainte de a-și încheia mandatul prezidențial, anul viitor.

scroll to top