Închide

Fost ministru de Finanțe: 10 miliarde de euro zac la BNR. Mediul de afaceri, sacrificat pentru clientela politică

Avatar
🔴 I worked a lot to create this image, please consider sending a small donation to support my work.►► My Paypal link is in my profile Thank you so much

Fotografie de Mathieu Stern pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Gheorghe Ialomițianu (PMP), fost ministru de Finanțe, a declarat că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, investițiile cu fonduri europene sunt tot mai puține și au crescut foarte mult cheltuielile cu salariile bugetarilor. Singurii care o duc bine sunt apropiații PSD-PNL, care au primit joburi bine plătite la stat.

Amintim că deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB după primele patru luni din 2024, în condițiile în care Guvernul și-a asumat un deficit de 5% pe tot anul. Spre comparație, după primele patru luni din 2023, deficitul era de 1,70% din PIB.

„Vedem o creștere a cheltuielilor cu peste 29% și a veniturilor cu peste 15% față de anul trecut, în condițiile în care au fost majorate impozitele și taxele. Vedem la TVA un ritm mai redus privind creșterea și la accize avem un minus de peste un miliard de lei, deși au fost majorate accizele la carburanți. Înseamnă că economia nu merge, consumul înregistrează un ritm mai redus, românii sunt mai prudenți în consum.

Am văzut că și deficitul balanței comerciale a scăzut, ca urmare a scăderii importurilor, dar și a scăderii producției.

Dar vedem la cheltuieli o creștere foarte mare, la salarii peste 20%. Asta prin faptul că au angajat foarte mulți. Nu e vorba de majorarea salariilor, și-au angajat foarte mult din clientela politică.

Vedem și la bunuri și servicii peste 27% și nu vedem o aprovizionare cu medicamente într-un ritm mai alert, vedem că-n spitale nu sunt medicamente”,

a declarat fostul ministru al Finanțelor la B1 TV.

Acesta s-a referit și la investițiile publice, care sunt tot mai puține în ultima vreme.

„Vedem la PNRR, din 14 miliarde de lei sume nerambursabile, s-au cheltuit numai 1,2 miliarde de lei și la fonduri europene în programarea 2014-2020 vedem un minus de vreo 4 miliarde de lei, deci se vor pierde bani, nu se vor recupera sumele care sunt pentru 2014-2020.

Vedem și că nu s-a atras niciun euro din programarea bugetară 2020-2027, iar în Banca Națională zac vreo 10 miliarde de euro nefolosite.

Deficitul bugetar e dublu față de anul trecut, înseamnă că cheltuielile au luat-o razna. Ritmul de creștere a veniturilor nu ține pasul cheltuielilor. Dl Ciolacu a spus că nu reduce nicio cheltuială, deci sacrifică mediul de afaceri și puterea de cumprăarea românilor pentru anul electoral și clientela politică.

Dl Ciolacu spunea că toate împrumuturile pe care le-a făcut anul acesta s-au dus în ivnestiții. Vreau să-i spun că nu zice adevărul. Stocul de datorie de la începutul anului a crescut cu 50%, iar cheltuielile cu investițiile din fondurile publice sunt 20 de miliarde. Și au scăzut foarte mult investițiile din fonduri europene față de anul trecut.

Deci ponderea cheltuielilor din fonduri publice de la stat a crescut, înseamnă că nu există un apetit pentru folosirea banilor europeni. Banii publici din bugetul de stat pot fi folosiți, că nu sunt supuși controlului”,

a mai explicat fostul ministru Gheorghe Ialomițianu, pentru B1 TV.

scroll to top