Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, și omul de afaceri clujean Ioan Bene, reținuți în Italia
Fosta șefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, a fost reținută în Italia și va fi adusă în România în curând, pentru a-și ispăși o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost condamnată pentru favorizarea lui Ovidiu Tender, anunță Hotnews, citând Poliția Română.
Anunțul a fost făcut de Inspectorul General al Poliției Române, Liviu Vasilescu, care a spus că nu poate face mai multe precizări, dar că, ”în acest moment, cei doi sunt în custodia colegilor din Italia”.
Întrebat dacă Bica și Bene au fost arestați în același timp, şeful IGPR a explicat: ”Au fost descoperiți în aceeași zonă, dar nu pot oferi mai multe detalii”.
„Vor fi prezentați unei instanțe, care va dispune demersurile de a-i aduce în țară”, a precizat Vasilescu.
”În perioada 2013-2014 Alina Bica, în calitate de procuror șef al DIICOT a subordonat instituția pe care o conducea interesului a cel puțin două persoane cercetate, în perioada de referință, în dosare penale aflate pe rolul unității de parchet și al instanței de judecată, luând unele măsuri administrative și impunând formularea anumitor concluzii într-un dosar al Tribunalului București – Secția I Penală, în scopul ajutării acestora, prin obținerea unei soluții cât mai avantajoase pentru acestea. Față de Bica,Tribunalul București a emis mandatul de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnată la 4 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului”, se arată pe site-ul Poliției Române, la rubrica ”Persoane urmărite”.
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obţine o condamnare cu suspendare în dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Alina Bica le-a solicitat subordonaţilor săi de la DIICOT să ceară în instanţă condamnarea lui Tender la o pedeapsă cu suspendare, potrivit procurorilor DNA.
Astfel, în contextul în care, în primăvara anului 2013, Ovidiu Tender era judecat în dosarul ”RAFO”, instrumentat de DIICOT, în care rechizitoriul a fost întocmit de Bica, omul de afaceri a pus, prin avocaţii săi, la dispoziţia lui Ionuţ Florentin Mihăilescu, fost ofiţer de poliţie judiciară şi consilier al Alinei Bica, documente privind respectiva cauză penală, în scopul consultării şi exprimării unei opinii, atât de el, cât şi de către Bica, pentru a avea şansa unei soluţii favorabile, arată Hotnews.
Mogulul construcțiilor din Cluj va sta în închisoare 6 ani și 2 luni
Alături de Bica a fost reținut și omul de afaceri clujean Ioan Bene, condamnat la o pedeapsă de 6 ani și 2 luni de închisoare de către Tribunalul București, Secția Penală I, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, dare de mita și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ultima condamnare datează din data de 12 iunie 2020, după ce anterior Bene mai fusese condamnat în alte două dosare.
La începutul anului 2018, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare, pentru dare de mită, în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. De asemenea, la finalul lunii octombrie 2019, Bene mai încasa o condamnare de cinci ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, potrivit Poliţiei Române.
După prima condamnare, la pronunțarea căreia se afla în Italia, Bene a rămas în sudul Italiei, pentru a-și executa pedeapsa conform legislației italiene, care îi permitea să rămână în libertate supravegheată, fiind vorba despre o condamnare pentru o faptă comisă fără violență. La acea dată, înaintea condamnărilor în alte dosare, instanţele din România au retras formele de executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii pentru Ioan Bene.
Bene controlează compania Napoca Construcții, una dintre cele mai mari firme de construcții din zona Transilvaniei. Compania a fost preluată de Bene de la Ion Țiriac în 2011, într-o tranzacție de aproximativ 4 milioane de euro, cu dorința de a se implica în proiectul de construcție a Autostrăzii Transilvania, potrivit Profit.ro.
Bene a derulat, de-a lungul timpului, mai multe proiecte cu Consiliul Judeţean Cluj, printre care cel de construire a noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. Acesta are în derulare şi proiecte imobiliare, dar este şi cumpărătorul fostului hotel ”Continental” din centrul municipiului Cluj-Napoca, pe care vroia să îl reabiliteze. La finalul anului trecut, hotelul a fost scos la vânzare.
Cel mai recent scandal legat de firma lui Bene datează de la începutul acestei săptămâni, când, din cauza unor lucrări făcute de mântuială, o zonă dens locuită a comunei Florești, din zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca, a fost afectată grav de o ploaie torențială.
Napoca Construcții se ocupă de modernizarea străzii Eroilor din Florești, care cuprinde și canalizarea Văii Sânaslăului, un pârâu care trece prin zona de sud a comunei. Primarul din Florești, Horea Șulea, a acuzat constructorului de ”greșeli grave în succesiunea lucrărilor de construcție a canalizării văii Sânaslăului”. Oricum, lucrările de modernizare sunt în mare întârziere, iar deficiențele în proiectare și execuție au condus și în trecut la inundarea străzilor adiacente, însă nu de amploarea celor din această săptămână.