Guvernul francez a hotărât să oprească sprijinirea financiară a proiectelor petroliere în 2025 și a proiectelor de gaze în 2035, mult prea târziu pentru ONG-urile de mediu care avertizează cu privire la o accelerare a încălzirii globale, potrivit AFP.
Potrivit unui raport prezentat parlamentului, guvernul propune, de asemenea, interzicerea, începând cu 1 ianuarie 2021, a garanțiilor pentru creditele la export care finanțează proiecte legate de acest tip de combustibili fosili.
Oprirea sprijinului public pentru proiectele de explorare și dezvoltare a petrolului din 2025 ar putea costa până la 1.800 de locuri de muncă, potrivit raportului. Pentru gaze, impactul social ar fi cel mai mare „cu aproximativ 3.000 de locuri de muncă pierdute”.
“Este pentru prima dată când o țară exportatoare prezintă o strategie pentru a lupta împotriva încălzirii globale”, a declarat ministrul economiei, Bruno Le Maire, la o conferință de presă la Adunarea Națională.
El a reamintit ambiția planului de redresare: ca Franța să devină „prima economie europeană majoră cu emisii reduse de carbon”. Ministrul a subliniat că obiectivul este „să reușim să conciliem lupta împotriva încălzirii globale și accelerarea transformării economiei franceze”.
ONG-urile Prietenii Pământului și Oxfam nu au fost convinși și denunță într-un comunicat de presă măsuri „anecdotice” care „nu îi obligă pe industriașii francezi activi în sectorul hidrocarburilor să-și schimbe modelul economic”.
Potrivit acestora, Bruno Le Maire și membrii majorității “nu au înțeles nimic despre situația de urgență climatică. Împingerea frontierei combustibililor fosili” până în 2035 “pregătește o lume la +4 grade sau chiar + 5 grade de încălzire globală”, asigură Cécile Marchand, manager de campanie climatică la Friends of the Earth France.
Este „mult prea târziu pentru a respecta acordul de la Paris”, care urmărește să limiteze încălzirea la 1,5 grade, a postat pe Twitter Greenpeace.