Franța va cheltui 1 miliard de euro pentru stimularea uceniciei
Franța va cheltui suplimentar un miliard de euro pentru un program de stimulare a uceniciei în companiile franceze, ca parte a noilor măsuri de înlăturare a impactului crizei de coronavirus asupra ocupării forței de muncă, scrie Reuters.
Sprijinul suplimentar de la stat pentru ucenici – unul dintre succesele guvernului înainte de criză – a fost anunțat după ce președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu sindicatele și angajatorii la Palatul Elysee.
„Am avut o creștere istorică în acest domeniu. Nu putem să sacrificăm tânăra generație ”, a declarat ministrul Muncii, Muriel Penicaud, după discuții.
Sprijinul de stat pentru angajarea ucenicilor sub 18 ani va fi ridicat la 5.000 de euro, de la 4.125 euro, iar pentru ucenici de cel puțin 18 ani acesta va crește la 8.000 de euro, de la 5.125 euro.
Franța dorește să evite un val de concedieri și pariază pe un sistem de inspirație germană pentru a încuraja financiar firmele să țină lucrătorii în companii, reducându-le orele de muncă, în loc să îi concedieze.
„Ceea ce este în joc este să salvarea locurilor de muncă și a competențelor”, a spus Penicaud, adăugând că termenii noii înțelegeri vor fi dezvăluiți în două săptămâni.
Menținerea angajaților la locul de muncă, chiar și cu program redus, ar contribui la păstrarea competențelor și ar permite o revenire mai rapidă odată ce cererea de produse franceze va reîncepe, spun consilierii prezidențiali.
Macron a mutat rapid pentru a transforma piața muncii în primii ani ai președinției sale, ușurând modul în care se fac angajările și concedierile, în încercarea de a reduce o rată a șomajului care a rămas ridicată chiar și în perioadele economice bune.
Obiectivul său, înainte de criza coronavirusului, era să-l reducă la 7% până la sfârșitul mandatului său în 2022. Totuși, temperarea creșterii șomajului va fi un factor cheie în posibila ofertă electorală a lui Macron.