Tinerii români nu se înghesuie să muncească. Șomaj îngrijorător între 15 și 24 de ani
În România, aproape unul din patru tineri, cu vârsta între 15 şi 24 de ani, nu lucrează. Şomajul continuă să crească în această categorie de vârstă în care intră inclusiv liceeni şi absolvenţii cu studii superioare.
În timp ce tinerii reclamă că salariile oferite de patroni sunt prea mici pentru nevoile lor, angajatorii spun că persoanele aflate la debut au pretenţii prea mari în condiţiile în care le lipseşte experienţa.
Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani a crescut continuu de la începutul acestui an ţi a depăşit 22% în luna iulie, arată cele mai recente statistici oficiale. Altfel spus, aproape unul din patru tineri, din acest segment de vârstă, nu lucrează.
Tinerii, în căutarea primului loc de muncă, spun că salariile oferite de patroni nu sunt suficient de atractive pentru necesităţile lor. Din acest motiv, mulţi preferă să mai aştepte până când se angajează.
Sunt şi alte motive pentru care tinerii sunt reticenţi să lucreze.
„După şcoală (…) poate vrei să te plimbi, să mai ieşi cu prietenii, nu să stai în acelaşi loc toată ziua, chiar dacă ai primi nişte bani”.
Patronii reclamă că tinerii au pretenţii salariale exagerate pentru lipsa lor de experienţă. Din acest motiv mulţi manageri ezită să îi angajeze.
Chiar daca ai studii superioare sau eşti pregătit din punct de vedere tehnic, fără experienţă în spate nu poţi solicita un salariu echivalent unei experienţe de 10-15 ani,
spune Sterică Fudulea, secretar general, Confederaţia Naţională a Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, citat de TVR.
Experţii în resurse umane consideră că o soluţie pentru a-i pregăti pe tineri pentru primul loc de muncă o reprezintă stagiile de practică şi intershipurile chiar din timpul liceului.
Aida Chicu, expert în resurse umane a adăugat:
Să înceapă să lucreze chiar dacă nu li se pare că salariile oferite sunt la nivelul aşteptărilor. Să-şi spună punctul de vedere şi să facă un agreement între ei şi angajatori. (…) Să urmeze un traseu profesional, iar angajatorii să le crească veniturile în funcţie de evoluţia lor profesională.
În lipsa unui loc de muncă, pentru cei mai mulţi dintre tineri principala sursă de venit rămân părinţii. De altfel tinerii români sunt printre europenii care părăsesc cel mai târziu casa părintească, în medie, la peste 27 de ani, arată datele Oficiului european de statistică.